Influenţa comunismului, "pozitivă în domeniul economic"
Potrivit unui sondaj al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi de CSOP, mulţi români spun, din motive economice, că "era mai bine" în timpul comunismului.
Articol de Carmen Gavrilă, 27 Mai 2011, 17:46
Peste 60% dintre români consideră comunismul mai degrabă o idee bună, indiferent dacă bine sau prost aplicată, dar recunosc că a influenţat negativ prezentul şi vor să fie studiat în şcoli - arată un nou sondaj prezentat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi de CSOP.
Sondajul are o marjă de eroare, de 2,9% şi a fost realizat între 26 aprilie şi 2 mai.
Institutul a lansat, vineri, şi un proiect educaţional pentru elevi de gimanziu pe tema "Drepturile omului în istoria recentă a României".
44% dintre români spun că se informează despre comunism mai ales din mass-media.
Al treilea sondaj CSOP arată că în continuare mulţi români spun, din motive economice, "era mai bine înainte".
Raluca Grosescu, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, afirmă că influenţa pozitivă este văzută mai ales în domeniul economic.
"Percepţia generală a românilor este că influenţa trecutului comunist asupra prezentului este una în principal negativă. Unde influenţa este văzută pozitivă, este în domeniul economic. Iar acest lucru cu siguranţă se poate explică prin criza economică.
"Dar, majoritatea respondenţilor afirmă, de exemplu, că influenţa comunismului asupra sistemului de sănătate este una negativă; de asemenea, asupra învăţământului şi a culturii, aici este egală măsură pozitiv şi negativ, de exemplu, majoritatea respondenţilor consideră că poziţia individului în societate a fost influenţată negativ de regimul comunist", a spus Raluca Grosescu.
Dacă în sondajul precedent doar 4% dintre români spuneau că au avut de suferit în comunism, acum procentul a crescut, dar nu foarte mult.
Populaţia susţine studierea comunismului în şcoli
Au fost reclamate mai ales lipsa libertăţii de expresie şi de circulaţie, dar, deşi datele arată că dacă nu majoritatea românilor, măcar un procent destul de mare consideră că trecutul a avut o influenţă negativă asupra prezentului, numărul nostalgicilor este mare, mai ales printre cei peste 50 de ani.
"Dacă ne gândim la modul în care trăiesc pensionarii din ziua de astăzi, este absolut de înţeles de ce se uită la trecutul comunist cu nostagie, pentru că situaţia lor economică este foarte precară", a afirmat Raluca Grosescu.
Discuţiile despre comunism sunt rare sau lipsesc cu totul şi din şcoli şi din spaţiul privat, în familie. În acest moment, istoria comunismului, la gimnaziu, este predată doar în câteva ore, la finalul clasei a VIII-a, dar sondajul arată că populaţia susţine studierea comunismului în şcoli.
Pe această bază a fost realizat noul proiect educaţional al institutului - explică Raluca Grosescu, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
"Elevii de gimanziu au cunoştinţe foarte reduse despre ce s-a întâmplat înainte de 1989. 42% dintre români consideră că este foarte important şi important ca istoria comunismului să fie studiată la şcoală.
"Proiectul cuprinde editarea unui ghid pentru elevi de gimnaziu pe tema drepturile omului în timpul regimului comunist, organizarea a patru cursuri de formare pentru învăţători şi profesori de ştiinţe umane, un concurs de campanii civice - realizate de elevi, şi o şcoală de iarnă pe tema "Drepturile omului în secolul XX". a mai adăugat doamna Grosescu.