Inflaţia va continua să urce ușor până la finalul anului, iar apoi va începe să scadă, crede guvernatorul BNR
Inflația va continua să crească ușor pe termen scurt, după care se va micșora gradual, estimează Banca Națională în raportul său trimestrial prezentat ieri.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Noiembrie 2022, 07:49
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Inflația va continua să crească ușor pe termen scurt, după care se va micșora gradual, estimează Banca Națională în raportul său trimestrial prezentat ieri. Astfel, pentru decembrie este prognozat un maxim de 16,3% al ratei, pentru ca în septembrie 2024 aceasta să se reducă la aproximativ 4%. Totodată, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a declarat încrezător că economia României va înregistra anul viitor doar o încetinire a creșterii și nu o recesiune, așa cum estimează Comisia Europeană că se va întâmpla în cazul majorității statelor din zona euro.
Cu detalii, Iulian Olescu: ”În ciuda creșterilor din a doua parte a anului se observă conturarea unui platou în traiectoria ratei anuale a indicelui prețurilor de consum începând cu luna aprilie, spune Mugur Isărescu, care însă adaugă că traiectoria prognozată a inflației către valori ușor peste patru procente în 2024 este condiționată de anumite ipoteze pe care le ia în calcul BNR.
Mugur Isărescu: ”În ceea ce privește efectele războiului din Ucraina, am adoptat o poziție, spunem noi, ușor pozitivă, nu optimistă. Ele se vor resorbi treptat, nu vedem înrăutățiri masive. La prețurile materiilor prime, avem datele care să ne arate o anumită stabilizare a cotațiilor. Blocajele lanțurilor globale de valoare adăugată le vedem într-o disipare treptată a sincopelor, situația epidemiologică - nu avem date care să ne confirme o resurgență a infecțiilor COVID, iar mixul de politici macroeconomice este pozitiv. Am lucrat până acum bine cu guvernul, vedem o continuare a normalizării politicii monetare.”
Mugur Isărescu a mai precizat că majorările de dobândă-cheie ale BNR s-au situat în zona celor ale băncilor centrale din regiune. Dobânzile nu sunt foarte mari la noi comparativ cu alte state, leul fiind una dintre cele mai stabile monede din regiune, pentru că dacă și deprecierea monedei naționale ar fi adus presiuni inflaționiste, situația creșterii prețurilor ar fi fost mult mai dificilă, așa cum arată exemplul Ungariei.