Inflaţia, la minimul istoric din ultimii 23 de ani
În luna martie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,4%, cel mai scăzut procent înregistrat în ultimii 23 de ani, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Iulian Olescu, 10 Aprilie 2012, 19:20
Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi date despre inflaţia din România mai bune ca anul trecut.
În luna martie, rata anuală a inflaţia a coborât la 2,4%, cel mai scăzut procent din ultimii 23 de ani.
Preţurile s-au majorat luna trecută cu 0,42% faţă de luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 0,20%.
Acest lucru nu înseamnă, însă, că inflaţia nu va mai creşte până la sfârşitul anului, avertizează analiştii financiar-bancari, care spun că aceasta va ajunge, în decembrie, la 3,5%.
Banca Naţională a României a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2012, de la 3% la 3,2%.
Tot produsele alimentare au marcat cea mai importantă creştere de preţuri şi în martie faţă de luna anterioară, dintre acestea ouăle scumpindu-se cu peste 13%, urmate de fructe şi legume.
Uşoare reduceri ale preţului s-au înregistrat la brânză şi lapte de vacă, dar şi la zahăr.
Tarifele mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,3%, remarcându-se numai creşterea de peste 1% de la combustibili, iar cele ale serviciilor cu numai 0,2%.
Inflaţia "va creşte spre finalul anului"
Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Ionuţ Dumitru, spune că este o evoluţie normală, în condiţiile date, dar că inflaţia va creşte pe măsură ce ne apropiem de finalul anului.
"Putem spune că inflaţia din luna martie a fost una în linie cu aşteptările pieţei, nu a fost nicio surpriză. Datorită efectului de bază, inflaţia anuală este foarte scăzută, la minime istorice.
"Anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului, la începutul anului am avut rate de inflaţie lunară ridicate, iar anul acesta am avut rate de inflaţie lunare mai scăzute, ceea ce a tras inflaţia anuală în jos", a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
Ionuţ Dumitru consideră că în lunile următoare, după aprilie, va exista un efect de bază nefavorabil care va trage inflaţia anuală în sus în jur de 3, 3 şi ceva la sută, dar va rămâne, probabil, sub 4%, care este limita superioară a ţintei BNR până la sfârşitul anului.
Inflaţia anuală a scăzut continuu în ultimele luni în România, iar Banca Naţională a reuşit anul trecut să atingă ţinta de inflaţie stabilită pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Cu toate acestea, la nivelul populaţiei nu se înregistrează schimbări semnificative, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit constant, iar puterea de cumpărare a rămas neschimbată.