Infecţiile intraspitaliceşti, "tot mai periculoase"
Conform datelor UE, în fiecare an peste 60 de mii de europeni îşi pierd viaţa din cauza rezistenţei la antibiotice şi a complicaţiilor apărute în timpul spitalizării.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 21 Mai 2015, 13:40
Infecţiile intraspitaliceşti şi metodele de prevenire a acestora sunt temele Conferinţei Internaţionale de Sterilizare care se desfăşoară la Zalău.
Conform datelor recent prezentate la Bruxelles, în fiecare an peste 60 de mii de europeni îşi pierd viaţa din cauza rezistenţei la antibiotice şi a complicaţiilor apărute în timpul spitalizării - în principal infecţii, iar Parlamentul European a recomandat ţărilor membre ale Uniunii să facă eforturi pentru a atenua această situaţie.
În Sălaj s-au reunit azi medici şi specialişti în biologie moleculară din România, dar şi din străinătate.
Potrivit specialiştilor, infecţiile sunt tot mai periculoase odată cu apariţia rezistenţei la antibiotice.
Medicul epidemiolog, Mihaela Gârbu: "Infecţiile nosocomiale pot fi foarte periculoase.
"Ele presupun nişte costuri suplimentare pentru sistem şi de asemenea nişte probleme mari pentru pacienţi, în sensul creşterii perioadei de spitalizare şi sechele grave, chiar deces.
"În general, infecţiile nosocomiale sunt determinate de microorganisme rezistente, asta datorită faptului că în general spitalizarea este mai lungă până să dobândeşti aceste infecţii, prin urmare, toată flora ta, ca şi pacient, este afectată şi achiziţionezi flora din spital", a afirmat Mihaela Gârbu.
Medicii au mai atras atenţia asupra necesităţii dotării spitalelor româneşţi cu secţii de sterilizare pentru prevenirea infecţiilor.
Ramona Marincaş, secţia de sterilizare a Spitalului Judeţean din Zalău: "E important ca să prevenim mai mult decât să ajungem să tratăm, astfel că putem să suprimăm suferinţa pacienţilor şi să salvăm banii spitalului."
Conferinţa are ca scop găsirea de soluţii eficiente în vederea prevenirii şi combaterii infecţiilor, prin elaborarea unor strategii pe termen lung.