Infecţia spitalicească de la Galaţi face o nouă victimă
Un alt pacient internat la spitalul Sfântul Andrei din Galaţi, unde a fost descoperită o infecţie intraspitalicească, a murit miercuri dimineaţă. Direcţia de sănătate publică a limitat accesul vizitatorilor în spital.
Articol de Ionuţ Dragu, 31 August 2011, 10:26
Primul deces cauzat de o infecţie intraspitalicească la Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi, s-a înregistrat pe 25 august.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Maria Măndiţă, la ambele persoane se înregistrase prezenţa unei infecţii generate de germenele Acinetobacter care se localizează la nivelul meningelui şi care este rezistent la majoritatea antibioticelor.
Cu aceeaşi infecţie a mai fost depistat un pacient aflat în stare gravă la secţia de terapie intensivă după ce şi acesta fusese internat iniţial la secţia neuro-chirurgie.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a luat, marţi, decizia restricţionării accesului vizitatorilor în Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei, după ce a fost depistată prezenţa unei infecţii intraspitaliceşti la trei pacienţi.
Situaţia din Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi a revenit în atenţia publică după ce un alt pacient internat a murit miercuri dimineaţă.
O comisie de la Ministerul Sănătăţii va efectua o anchetă suplimentară în cazul infecţiilor intraspitaliceşti descoperite.
Şi autorităţile sanitare efectueză o anchetă pentru identificarea sursei infecţiei.
Din primele date se pare că aceasta circulă probabil prin instalaţia de aer condiţionat.
Potrivit declaraţiilor directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, este vorba despre o infecţie cu un germene numit acinetobacter, care se localizează la nivelul meningelui şi este care rezistent la majoritatea antibioticelor.
La ceilalţi doi pacienţi, infecţia s-a localizat la nivelul meningelui şi, respectiv, la nivelul plăgii de la cap.
Potrivit declaraţiilor directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, deja s-au prelevat probe atât din Secţia Neurochirurgie, cât şi din blocul operator, pentru a se descoperi sursa infecţiei, din apă, din pardoseală, pereţi sau din aer.
În următoarea perioadă de timp se va proceda la dezinfecţia secţiei Neurochirurgie şi a blocului operator şi se va monitoriza îndeaproape starea de sănătate a pacienţilor, pentru a se descoperi eventualele cazuri noi de infecţie.
Potrivit declaraţiilor directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, deocamdată nu se ştie dacă decesul pacientului de astă noapte a fost provocat de infecţia nozocomială, dar că rezultatul necropsiei va lămuri acest aspect.
Potrivit şefului DSP Galaţi, în cazul în care o astfel de infecţie scapă de sub control şi se generalizează la nivelul întregului spital, singura soluţie de eradicare a sa este demolarea unităţii de sănătate.