Industria se confruntă cu o scădere a comenzilor
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în aprilie, cifra de afaceri a fost mai mică decât în luna anterioară, în principal, ca urmare a diminuării activităţii industriei bunurilor de uz curent.
Articol de Iulian Olescu, 04 Iunie 2010, 16:22
Deşi este singurul domeniu al economiei în care activitatea este mai bună ca anul trecut, industria se confruntă cu o scădere a comenzilor.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în aprilie, cifra de afaceri a fost mai mică decât în luna anterioară, în principal, ca urmare a unei diminuări a industriei bunurilor de uz curent.
Consumul, astfel, este în scădere, ca şi alte importante domenii de activitate, cum ar fi cel al construcţiilor sau al serviciilor.
Şi totuşi, cifrele superioare celor din 2009 pot fi privite ca un semn bun, chiar dacă specialiştii cred că anul trecut, a devenit un reper situat mult prea jos în evoluţia economică a ultimei perioade.
Principalele creşteri se înregistrează la grupa bunurilor intermediare şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce bunurile de uz curent marchează scăderi.
Asta, în cadrul industriei prelucrătoare, deoarece industria extractivă înregistrează reduceri per total.
De asemenea, mai trebuie remarcat faptul că în general, cifra de afaceri din industrie, deşi a crescut în raport cu perioada similară a anului trecut, consemnează scăderi în luna aprilie 2010 faţă de luna precedentă.
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, consideră că plusul înregistrat de industrie nu trebuie pus numai pe seama scăderilor accentuate din 2009.
"Reprezintă evoluţii pozitive, chiar dacă ele, le putem relativiza, întrucât raportat la anul trecut, în care şi industria s-a înscris şi a contribuit la scăderea majoră de 7%, evident că revenirea din anul ăsta, comparativ cu anul trecut, de fapt, face o recuperare a pierderilor de anul trecut, în primul rând şi în al doilea rând, trebuie văzut cât înseamnă creştere reală către nivelul din 2008" a declarat Cristian Pârvan.
"În construcţia de maşini, activitatea şi-a revenit mai rapid, în energetică şi-a revenit mai rapid faţă de industria uşoară, a mobilei, lemn ş.a.m.d", mai spune Cristian Pârvan.
Acesta a adăugat că industria contribuie la PIB-ul României cu circa 23%.