Indicele ROBOR la trei luni încheie săptămâna la 6,01%
Indicele ROBOR la trei luni a continuat să crească și încheie săptămâna la 6,01%.
Articol de Iulian Olescu, 03 Iunie 2022, 19:51
Realizator: Mihaela Mihai - Reporter: Iulian Olescu
Realizator: Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a continuat să crească și încheie săptămâna la 6,01%. O valoare mai ridicată, de 6,03% pe an, a fost înregistrată pe 4 ianuarie 2013, conform datelor BNR. Tot azi, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în aprilie, principalul indicator al evoluţiei consumului, respectiv volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, a crescut pe ansamblu cu 3,4% faţă de luna precedentă. Analiştii economici spun că deşi va continua să contribuie la creşterea economică, consumul se va tempera, pe fondul îngrijorării românilor privind inflaţia, a războiului din Ucraina şi a situaţiei din energie.
Reporter: După ce în primul trimestru consumul a crescut, mai ales pe seama ridicării restricțiilor sanitare, a cheltuirii economiilor suplimentare ale populației, a majorărilor de salarii și a deciziei de a nu amâna cumpărăturile, în special de bunuri de folosință îndelungată, pentru a invita scumpirile ulterioare, începând cu luna aprilie se manifestă o tendință de încetinire a activității de consum reflectată de datele statistice. Analistul financiar Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, spune că aceasta va continua și în perioada următoare.
Adrian Codîrlașu: Vedem o anumită decelerare a consumului în luna aprilie versus luna martie, rata de creștere coborând de la peste 5% undeva la 3%. Dar încă e creștere și arată încă expansiune economică. Deci, pentru creșterea economică e un lucru pozitiv. Deja o mare parte din economiile populației, economiile suplimentare, au fost cheltuite, de asemenea, s-a cumpărat, mai ales datorită inflației ridicate. Văd decelerând consumul în lunile următoare, însă va rămâne pe creștere.
Reporter: Așadar, consumul va continua să ajute creșterea economică, însă dinamica sa va încetini sub influența incertitudinilor determinate, în principal, de conflictul din Ucraina, de inflația ridicată și de criza energetică.
Realizator: Dacă în România vânzările cu amănuntul au crescut în luna aprilie, la nivelul Uniunii Europene şi al zonei euro, acest indicator a înregistrat o scădere peste aşteptări, pe fondul reducerii vânzărilor de produse alimentare, arată datele publicate astăzi de Eurostat.