Indemnizaţiile lunare ale mai multor demnitari, majorate din august
Indemnizaţiile lunare ale mai multor demnitari de rang înalt se majorează începând cu luna august, potrivit unei ordonanţe adoptate astăzi de Guvern.
Articol de Radiojurnal, 08 Iulie 2015, 17:23
Indemnizaţiile lunare ale mai multor demnitari de rang înalt se majorează începând cu luna august.
Potrivit ordonanţei adoptată astăzi de Guvern, este vorba de 48 de funcţii de la cea de preşedinte al României, la miniştri şi sefi de servicii.
Premierul interimar Gabriel Oprea, declara că îşi asumă atât corectitudinea, cât şi oportunitatea acestei măsuri.
"Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. După cum ştiţi, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Mai mult, am avut foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai mici decât subalternii lor", a spus Gabriel Oprea.
Chiar înainte de anunţul premierului interimar, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat iniţiativa Guvernului.
"Mi se pare o intenţie înţeleaptă cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria "Prevenirea corupţiei". Până la urmă, este un lucru destul de evident, că remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat", a spus Klaus Iohannis.
Potrivit ordonanţei, cele mai mari indemnizaţii le vor avea preşedintele României, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Ministrul muncii, Rovana Plumb, preciza, zilele trecute, că salariul maxim va fi egal cu cel care este acum în plată la nivelul preşedintelui Curţii Supreme, respectiv 21.500 de lei brut.
Majorări ale salariilor în sistemul public, până la sfârşitul acestui an
Premierul interimar, Gabriel Oprea, a afirmat, astăzi, că Executivul doreşte ca fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca şi responsabilităţile sale.
"Consider că modul bun în care funcţioneaz astăzi instituţia din zona justiţiei se datorează şi remuneraţiei pe care procurorii şi judecătorii o primesc. Nu văd de ce nu s-ar întâmpla şi în celelalte zone ale administraţiei publice. Mai precis, sunt convins că o creştere a salariilor va atarege competenţă, va genera o profesionalizare a actului administrativ şi, implicit, servicii publice mai bune şi mai eficiente pentru cetăţeni.
"De altfel este firescă şi posibilă o astfel de măsură de creştere a salariilor, atâta timp cât ea este corelată cu creşterea economică înregistrată în acest an prin măsurile pe care le-a luat Guvernul României", a spus Gabriel Oprea.