Inculpaţi în "Dosarul Transferurilor", condamnaţi la închisoare
George Copos, Mihai Stoica, fraţii Becali şi Cristi Borcea au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia poate fi atacată cu recurs.
Articol de Paul Poteraşi, 12 Noiembrie 2012, 16:09
Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, să-l condamne pe patronul Rapidului, George Copos, la cinci ani de închisoare cu executare în "Dosarul Transferurilor", potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Diana Surdu.
Impresarul Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, în timp ce fratele acestuia, Victor Becali, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare.
Fostul acţionar al clubului Dinamo, Cristi Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu închisoare.
Actualul manager al clublui Steaua, Mihai Stoica, a fost condamnta la patru ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni comise când era preşedinte la Oţelul Galaţi.
Fostul internaţional român Gheorge Popescu a primit iniţial trei ani de închisoare, ulterior magistraţii au suspendat condamnarea şi i-au dat termen de încercare de cinci ani.
Şi preşedintele clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a fost condamnat la cinci ani de încercare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gheorghe Neţoiu.
Decizile nu sunt însă unele definitive, ele putând a fi atacate cu recurs.
Recursuri şi regrete
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat pentru Mediafax, luni, că nu poate să se pronunţe în privinţa deciziilor Curţii de Apel Bucureşti în "Dosarul Transferurilor", deoarece nu sunt definitive, şi a subliniat că în această speţă este vorba despre o acţiune comercială între cluburi şi agenţii jucătorilor.
Fostul fotbalist şi agent de jucători Gheorghe Popescu a spus, luni, la Sport.ro, că se consideră nevinovat faţă de acuzaţiile aduse în "Dosarul Transferurilor" şi a lăsat să se înţeleagă că singurul lucru pe care îl regretă este faptul că a îmbrăţişat la un moment dat activitatea de impresar.
"Mă consider nevinovat. Atât timp cât mă consider nevinovat... Daca mă întrebaţi acum să nu fi făcut impresariat, da. Eu îmi asum şi lucrurile bune şi lucrurile mai puţin bune pe care le-am făcut", a declarat Gheorghe Popescu.
Impresarul de jucători de fotbal Victor Becali a precizat la Sport.ro că va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la această hotărâre.
"Vom discuta cu avocaţii să pregătească recurs. Ce pot să spun altceva? Nu ştiu dacă într-un rechizitoriu se poate spune că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Ioan şi Victor Becali.
"Trebuia să existe o demonstraţie a unui circuit financiar. Poate fi condamnat un om la şapte ani pentru că "este foarte probabil" şi pentru că există un prejudiciu estimat? Prejudiciul nu poate fi estimat, trebuie să fie cert", a susţinut Victor Becali.
Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a declarat pentru Mediafax că decizia este extrem de exagerată şi a precizat că în mod sigur va face recurs.
"Este o decizie nedreaptă şi extrem de exagerată faţă de faptele care sunt la dosar. În cazul meu totul a fost clar. Există propunere pentru transfer şi banii care au intrat toţi în casieria clubului.
"Instituţiile statului au verificat acest lucru la vremea respectiv şi totul a fost în regulă. Eu nu vreau să mă bag să acuz pe nimeni, dar nu ştiu pe ce bază, pe ce înscrisuri s-a luat această hotărâre.
"Probabil aşa a gândit această instanţă, dar avocatul meu cu siguranţă va face recurs", a spus Jean Pădureanu.
Despăgubiri către ANAF
Curtea de Apel Bucureşti a decis ca unora dintre inculpaţi să li se confişte o parte din avere.
De asemenea, inculpaţii sunt obligaţi să plătească anumite sume şi către ANAF după cum urmează:
- George Copos - 63.000 de lei
- Mihai Stoica - 320.000 de lei
- Cristi Borcea - 610.000 de lei
- Jean Pădureanu şi Ioan Becali - 845.000 de lei
- Gheorge Popescu - 328.000 de lei
- Ioan Becali şi Gheorghe Popescu - 2.230.000 de lei
- Cristi Borcea şi Gheorghe Neţoiu - 605.000 de lei
- Cristi Borcea şi Ioan Becali - 164.000 de lei
Cristi Borcea şi fraţii Becali trebuie să mai achite Liceului cu program Sportiv Timişoara echivalentul în lei a sumei de 265.000 de dolari plus dobânda.
Achitaţi în prima instanţă
Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe 3 aprilie pe cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor din fotbal, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, fraţii Ioan şi Victor Becali.
Aceştia fuseseră trimişi în judecată în 2008 de procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune.
Totodată instanţa a ridicat atunci sechestul asigurator pe conturile cluburilor FC Dinamo, Rapid, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa, precum şi pe cele ale fraţilor Becali.
În plus, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunile civile depuse de ANAF şi unele cluburi de fotbal.
Procurorul de şedinţă, Cristian Anghel, ceruse instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse cu executare, acestea variind între minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, şi maximum acesteia pentru Ioan şi Victor Becali.
Pe 2 octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe George Copos, patron şi preşedinte al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei "Becali Sport".
Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la clubul de fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi ar fi provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
Procurorii au mai susţinut că o parte din banii obţinuţi din transferuri ar fi fost "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.
Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Procesul a avut 39 de termene şi s-a încheiat după trei ani şi patru luni.