"Incompetenţa autorităţilor", cauza blocării unor bani europeni
Protestatarii au participat la un marş şi au criticat ceea ce au numit "ineficienţa şi incompetenţa persoanelor responsabile de gestionarea fondurilor europene".
Articol de Ioana Dogaru, 24 Octombrie 2012, 13:35
Aproximativ 300 de persoane au protestat miercuri la Bucureşti faţă de problemele apărute în funcţionarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, potrivit redactorului nostru, Alice Georgescu..
Protestatarii au participat la un marş între sediul Ministerului Muncii şi cel al Guvernului şi au criticat ceea ce descriu drept "ineficienţa şi incompetenţa persoanelor responsabile de gestionarea fondurilor europene".
În opinia organizatorilor, una dintre cele mai importante solicitări se referă la transparenţa proceselor, după cum am aflat de la Oana Preda, directorul executiv al Centrului de resurse pentru participare publică, o organizaţie care pledează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor şi dorinţelor actorilor sociali.
"Cred că Guvernul României ar trebui să-şi asume un angajament foarte clar şi să aloce de la bugetul de stat sumele necesare pentru efectuarea plăţilor, în aşa fel încât proiectele să meargă mai departe. Ministerul Muncii este dator să-şi rezolve problemele interne în aşa fel încât să poată cere banii ăştia cheltuiţi de la Comisia Europeană. Ăştia sunt bani care trebuie să vină la noi în ţară şi nu vin din variate motive, printre care incompetenţa autorităţilor", spune Oana Preda.
În semn de solidaritate cu marşul victimelor POSDRU, la Timişoara Centrul de resurse pentru iniţiative etice şi solidare prezintă impactul pozitiv al proiectelor de dezvoltare a resurselor umane asupra diferitelor categorii sociale şi îşi exprimă nemulţumirea faţă de blocajul care a apărut în implementarea acestora.
La Prefectura Timiş va fi depus un memoriu către Guvernul României, cu nemulţumirile exprimate miercuri.
Manifestaţii similare sunt programate şi la Târgu Mureş sau Iaşi, transmite redactorul nostru, Alice Georgescu.
Executivul nu a primit o comunicare oficială despre suspendarea fondurilor POSDRU
Premierul Victor Ponta susţine că Executivul nu a primit încă o comunicare oficială privind o posibilă procedură de presuspendare a unor fonduri europene.
El a făcut, la începutul şedinţei de guvern de miercuri, aprecieri vizând accesarea fondurilor europene prin programul de resurse umane.
"Nu avem încă nicio comunicare oficială. Întâi se comunică pe surse, la presa din România. La POSDRU, dacă acceptăm, şi nu avem ce face, o să acceptăm corecţiile financiare pentru perioada 2009-2011. Cei mai mulţi dintre beneficiari sunt oameni corecţi şi oameni care au accesat şi trebuie să-şi primească banii.
"Sunt câţiva care sunt incorecţi, de fapt, şi care au greşit. Şi am constatat că aşa e întotdeauna, ăia corecţi nu spun nimic, ăia care - să nu spun ce au făcut cu banii de la POSDRU - ăia strigă cei mai tare. Din cauza lor acum avem corecţii financiare", a declarat premierul Victor Ponta.
POSDRU este unul din cele şapte programe denumite operaţionale
Programul European destinat Resurselor Umane este unul din cele şapte programe denumite operaţionale.
Prin intermediul POSDRU, România are la dispoziţie un total de 3,5 miliarde de euro pentru proiecte de formare profesională şi de acordare de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă.
Programul vizează şi învăţarea continuă sau legătura dintre educaţie şi nevoile de pe piaţa muncii.
Peste un milion şi jumătate de persoane urmau să beneficieze de acest program, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.
Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane este, poate, cel mai faimos, prin controversele create şi chiar acuzaţiile de fraudă.
Scopul lui era ca România să aibă profesionişti mai buni în cât mai multe domenii. În schimb, au apărut cursuri de pregătire a scafandrilor în zone de munte, şoferi sau secretare cu salarii de până la 3.200 de euro/lună ori profesori sau manageri de proiect cu venituri lunare de aproape 13.000/lună, fără ca munca lor să justifice sumele primite.
Vina este împărţită şi de administraţia care, din interes sau incompetenţă, a închis ochii şi a aprobat proiectele uneori bizare, dar şi de cei care au făcut acele proiecte.
"Nu poţi să zici că este doar vina administraţiei. Este şi vina beneficiarilor, pentru că au fost şi cazuri de corupţie şi a fost şi lipsa capacităţilor de implementare: au cerut mai mulţi bani decât ar fi fost cazul să ceară şi nu au avut capacitate să îi cheltuiască. Şi factorul administrativ, politic, factorul uman ş.a.m.d au dus la această situaţie", spune Ciprian Ciucu, Centrul Român pentru Politici Europene.
Atunci când în mod repetat sunt reclamate probleme, mai ales în sistemul de administrare şi, în cazul României, în sistemul de achiziţii, Comisia Europeană suspendă un program naţional cu bani europeni pentru a evita noi pierderi din proasta folosire a fondurilor.
Asta până când statul respectiv, acum România, dovedeşte că a rezolvat problemele semnalate.
Aşa se face că au fost deja întrerupte plăţile pentru programul de dezvoltare a resurselor umane.
În plus, Comisia Europeană a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele decontate în perioada 1 ianuarie 2007-aprilie 2012 în cazul PODSRU.
Alte procente sunt acum negociate cu autorităţile române pentru cele mai multe dintre programele româneşti cu bani europeni.
"Vorbim de sute de milioane de euro care vor trebui să fie retrase de pe anumite proiecte şi, sigur, să fie orientate către alte proiecte. Repet, nu se pierd banii comunitari în măsura în care autorităţile române vor agrea în final procentele care vor reprezenta corecţiile", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.
Ministrul Leonard Orban a spus în repetate rânduri că suspendarea rambursărilor de la Comisia Europeană către România nu afectează beneficiarii proiectelor cu bani europeni, pentru că aceştia primesc sumele de la statul român, iar, ulterior, acesta trebuie să ia banii de la Comisia Europeană.
Aşadar, statul plăteşte erorile din sistem. Dar nu numai statul.
În programele cu bani europeni, inclusiv în cazul celui pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, sunt proiecte în derulare, ai căror beneficiari nu au încasat nimic sau doar o parte din banii la care se aşteptau.