Începe noul an școlar în condiții speciale de protecție sanitară
Președintele Klaus Iohannis a transmis, cu puțin timp în urmă, un mesaj în care și-a exprimat speranța că, împreună, vom trece cu bine prin această perioadă.
Articol de Radiojurnal, 14 Septembrie 2020, 09:20
Noul an școlar începe astăzi în condiții speciale de protecție sanitară determinate de epidemia de coronavirus, dar și cu multe neclarități pentru elevi, părinți și chiar pentru cadrele didactice.
Unitățile de învățământ vor funcționa diferit, ținându-se cont de situația epidemiologică din zonele în care se află.
Astfel, cele mai multe dintre acestea îşi vor deschide porțile în scenariul verde, care presupune participarea zilnică față în față a tuturor preșcolarilor și elevilor.
Sunt însă și școli în care se aplică și scenariul galben, care prevede prezența în clasa a elevilor din clasele primare și terminale, și revenirea parțială la școală prin rotație a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, sau roșu unde lecțiile vor fi predate numai online.
În prezent, peste 100 de cadre didactice sunt spitalizate în urma infecției cu SARS-CoV-2.
Reporter: Felicia Mocanu - Conform celor mai recente date, 12.423 de unități pot funcționa în scenariul verde, 4.915 se încadrează în scenariul galben, iar 262 de școli vor începe anul școlar în scenariul roșu. Pe de altă parte, în 11 județe Harghita, Caraș-Severin, Hunedoara, Ialomița, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Covasna și Vaslui nu există nicio unitate de învățământ în scenariul roșu. Nicio unitate de învățământ din capitală nu începe anul școlar în scenariul verde. Există schimbări și în ceea ce privește numărul cadrelor didactice, 106 sunt spitalizate, 293 sunt în carantină și doresc să își desfășoare activitatea în sistem online, iar alte 91 se află în concediu medical. La 1 septembrie, 147 de cadre didactice au depus dosarele de pensionare.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, cu puțin timp în urmă, un mesaj în care și-a exprimat speranța că, împreună, vom trece cu bine prin această perioadă și a făcut apel la respectarea regulilor, la răbdare și la flexibilitate.
Klaus Iohannis: Dragi elevi, chiar dacă astăzi începem un nou an școlar altfel decât erați obișnuiți, entuziasmul, nerăbdarea și bucuria de a reveni la școală au rămas neschimbate. Trecem cu toții printr-o situație care, în urmă cu câteva luni, ar fi părut posibilă doar în cărți sau în filme. Până când vom reuși să învingem virusul care ne-a schimbat tuturor modul de viață, va trebui ca la școală să respectați câteva măsuri speciale concepute pentru a nu pune în pericol sănătatea voastră și a celor dragi. Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți un supererou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini și ascultă îndrumările cadrelor didactice, își ocrotește părinții și bunicii, cei mai expuși pericolului de a se îmbolnăvi. Eu am foarte mare încredere în voi și împreună vom trece cu bine prin această perioadă.
Dragi dascăli, frumoasa misiune pe care v-aţi ales-o devine anul acesta una extrem de grea. Obiectivul prioritar de a oferi învățământ de calitate este dublat acum de necesitatea desfășurării actului educațional în condiții sanitare cât mai sigure, deopotrivă pentru elevi și cadre didactice. Pășim cu toții pe un teritoriu necunoscut și tocmai de aceea va fi nevoie de multă răbdare, flexibilitate și energie, va trebui să găsiți resurse interne și adesea să vă adaptați la situații neprevăzute. Sunt convins însă că veți reuși să-i însoțiți pe copii în fascinanta călătorie a cunoașterii fie că vă veți afla alături de ei în clasă, fie la distanță, prin intermediul mijloacelor de comunicare online. Vă doresc un an școlar cât mai bun și vă mulțumesc pentru implicarea voastră.