Începe ediția 2020-2021 a Burselor JTI pentru jurnaliști
De 21 de ani Bursele JTI încearcă să sprijine jurnaliștii din România să-și consolideze experiența profesională și cunoștințele despre politicile europene.
Articol de Bogdan Isopescu, 04 Mai 2020, 20:57
Bursele JTI sunt printre cele mai cunoscute programe dedicate jurnaliștilor români iar modul de derulare precum și diversitatea invitaților și a instituțiilor europene incluse în program ajută la înțelegerea mecanismelor fine de cauzalitate dintre politica europeană și cea internă dar și invers (cât de importantă a devenit politica europeană și prezența României la Bruxelles ca dimensiune determinantă a politicii interne). Peste 250 de jurnaliști au fost bursieri ai programului până în acest an.
Coordonatorii Burselor JTI pentru Jurnaliști au anunțat, pe 3 Mai, de Ziua Mondială a Presei, că au dat drumul înscrierilor pentru jurnaliștii care doresc să participe la cele trei etape ale programului:
• Un training specializat, susținut în România de către experți în problematici europene;
• O călătorie de studii de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia ziariștii se vor întâlni formal și informal cu oficiali ai Uniunii Europene;
• Un stagiu de pregătire profesională, timp de patru săptămâni, la Bruxelles.
La încheierea fiecărei etape vor fi selectați jurnaliștii care vor participa la următoarea.
La ediția 2020-2021 sunt invitați ziariști din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile economic, politic și social, care trebuie să îndeplinească în mod cumulativ trei condiții: experiența profesională de minimum doi ani, vârsta de până în 40 de ani și abilități de comunicare în limba engleză. Toate detaliile pentru înscriere pot fi găsite pe site-ul bursejti.ro și www.admediaconsult.ro
Bursele JTI pentru Jurnaliști au fost lansate în anul 2000, ca o continuare a programului de stagii inițiat în anii ‘90 de National Forum Foundation/Freedom House, cu sprijinul Guvernului SUA. Obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștințelor și abilităților jurnaliștilor, prin expunere la realitățile democrațiilor dezvoltate, practică profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles.
Programul este anunțat în fiecare an pe data de 3 mai, Ziua Mondială a Presei, instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare, aşa cum stabilește Declarația Universală a Drepturilor Omului care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
Ediția 2020-2021 a Burselor JTI pentru jurnaliști realizată de Japan Tobacco International România cu sprijinul foștilor bursieri, al Asociației „Clubul Presei Economice”, al Fundației Art Production și al agenției Ad Media Consult.