Începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare
13 formațiuni politice și trei candidați independenți își vor prezenta oferta, în această perioadă de campanie electorală.
Articol de Alina Stănuţă, 27 Aprilie 2019, 09:28
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început astăzi.
Românii vor desemna 33 de membri ai Parlamentului European, dar candidatul declarat ales, căruia îi va reveni cel de al 33-lea mandat, și-l va prelua, conform deciziei Consiliului European, după data la care retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce efecte juridice.
13 formațiuni politice și trei candidați independenți își vor prezenta oferta, în această perioadă de campanie electorală.
Alegătorii vor vota, pe 26 mai, la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința.
Cetățenii care nu se află în localitatea în care au domiciliul, pot să voteze la orice secție de votare și vor fi înscriși pe liste electorale suplimentare, iar dacă se află în străinătate, în ziua votului, vor putea să voteze la orice secție de votare organizată în străinătate și vor fi, de asemenea, înscriși pe liste electorale suplimentare.
Pentru românii din diaspora, au fost înființate 441 de secții, în afara țării, dintre care în Italia 76, în Spania 50, sau în Germania 25.
Pe de altă parte, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care va fi supusă votului într-o viitoare ședință de guvern, având în vedere că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind organizarea unui referendum național, pe teme de justiție, tot pe 26 mai.
Proiectul de act normativ urmărește clarificarea procedurii de organizare simultan a referendumului național și a alegerilor.
Potrivit propunerii, vor fi utilizate aceleași secții de votare, aceleași stampile cu mențiunea "votat" și aceleași timbre autocolante, iar persoanele acreditate să observe alegerile vor putea observa și operațiunile specifice referendumului național.
Vor fi folosite liste electorale distincte și urne de vot separate, președintele Biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia având obligația de a informa alegătorul, cu privire la posibilitatea de a opta să voteze pentru un singur scrutin sau pentru ambele scrutine - se mai arată în comunicatul Autorității Electorale Permanente.