Încep probele scrise ale bacalaureatului
Absolvenţii de liceu susţin luni probele scrise de la examenul de bacalaureat, prima testare fiind la limba şi literatura română.
Articol de Ionuţ Dragu, 27 Iunie 2010, 20:30
Peste 210.000 de absolvenţi de liceu susţin luni probele scrise de la examenul de bacalaureat, prima testare fiind la limba şi literatura română.
Ministerul Educaţiei a anunţat că 217.227 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie.
Testarea la limba şi literatura română, prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, va avea loc luni, în 630 de centre.
Elevii au intrat în sălile de examen între orele 7.30 şi 8.30.
Candidaţii care susţin proba scrisă la limba şi literatura română vor avea de rezolvat, în trei ore, una din cele zece variante de subiecte elaborate de Comisia Naţională de Evaluare şi Examinare, care va fi extrasă luni dimineaţă.
Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la testările următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare.
Comisia Naţională pentru Bacalaureat a decis că extragerea variantelor de subiecte pentru probele scrise din sesiunea iunie-iulie nu are caracter public.
Variantele de subiecte extrase vor fi comunicate după încheierea fiecărei probei, iar baremul de evaluare va fi postat pe internet, la adresa de internet www.subiecte2010.edu.ro, la ora 14.30, a precizat Ministerul Educaţiei.
Examenul de bacalaureat va continua marţi cu proba scrisă la limbă maternă, ce va fi susţinută de elevii care provin din şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale.
În 30 iunie elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar în 2 iulie proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 4 iulie, până la ora 16.00 şi, în aceeaşi zi, până la ora 20.00, vor putea fi depuse eventualele contestaţii.
Acestea vor fi soluţionate în perioada 6-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 8 iulie.
Ministeul Educaţiei precizează că se va considera promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase.
Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate sunt declaraţi "respinşi".
Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta va fi rotunjită la 6.00.
Accesul în sălile de examinare se va efectua fără manuale, dicţionare, notiţe şi însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
De asemenea elevii nu pot intra în sălile de examen cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare.
Elevii nu pot ieşi din sălile de examen decât după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor.