Încep înscrierile la facultăţi
Potrivit reprezentanţilor ministerului educaţiei, universităţile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Iulie 2012, 08:52
Emoţiile bacalaureatului au trecut, iar acum încep cele pentru admiterea la facultate.
De luni, în cele mai multe universităţi din ţară se dă startul înscrierilor, la altele admiterea a început deja de o săptămână, dar perioada în care cei care vor să devină studenţi şi îşi pot depune dosarele va fi prelungită.
La unele facultăţi este nevoie pentru admitere de susţinerea unor probe scrise, iar la altele departajarea candidaţilor se va face doar pe baza mediei obţinute la examenul de bacalaureat.
În Bucureşti, Universitatea Politehnică aşteaptă candidaţii să se înscrie la cele 15 facultăţi ale sale, începând de astăzi şi până pe 21 iulie.
Examenele pentru admitere sunt programate la începutul săptămânii viitoare, pe 23 şi 24 iulie.
Tot luni încep înscrierile şi la Academia de Studii Economice şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală.
La Universitatea Bucureşti, perioada de înscriere a început pe 9 iulie, dar a fost prelungită cu câteva zile. Şi în celelalte mari centre - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov - universităţile încep de astăzi înscrierile.
Există însă şi aici instituţii de învăţământ superior care au început admiterea ceva mai devreme, iar acum doar prelungesc perioada de înscriere.
Anul universitar 2012-2013 va fi primul în care sunt alocate granturi (adică bani), şi nu locuri, la admiterea în anul I de studii.
Oficiali din Ministerul Educaţiei precizau, în aprilie, că granturile de studiu pot fi împărţite, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare.
"De exemplu, o universitate care primeşte o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracţiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxă, la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul cu restul.
"În schimb, universităţile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale", au explicat atunci oficialii ministerului educaţiei.