Incendiu în Delta Dunării
Al patrulea incendiu izbucnit în arealul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) s-a stins în cursul dimineţii de luni.
Articol de Geta Negrişanu, Tulcea, 19 Septembrie 2011, 13:20
Al patrulea incendiu izbucnit în arealul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) s-a stins în cursul dimineţii de luni.
Zonele cuprinse de flăcari în ultimile trei săptămâni sunt: Vadu (120 ha),Murighiol (70 ha),Istria (30 ha) şi Sfântu Gheorghe (cca.100 ha).
Şeful Gărzii de Mediu a ARBDD, Costel Ifrim, ne-a declarat că zonele sunt absolut izolate, înconjurate de apă, sunt mlaştini întinse cu plauri uscaţi în totalitate din cauza secetei, astfel încât, nu s-a putut interveni de către cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din cauza lipsei echipamentului necesar, şi că autorităţile de mediu din Tulcea au supravegheat în permanenţă incendiul.
Localnicii spun că "arde vegetaţia uscată" mai ales în perioade de secetă de sute de ani în deltă, tocmai ca să se regenereze mai repede, să se decolmateze , iar cenuşa să dezinfecţeze zona (apar mari probleme de acces prin noile grinduri care apar din cauza vegetaţiei uscate când apa este foarte scăzută).
ARBDD a instituit reguli clare pentru această perioadă în Delta Dunării: interzicerea şi arderea resturilor vegetale, precum şi folosirea focului deschis în zonele afectate de uscaciune avansată, sau arderea de către proprietarii şi deţinatorii de terenuri a vegetaţiei uscate, fără acceptul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
De asemenea, localnicii sau turiştii nu au voie să fumeze şi să arunce mucurile de ţigară sau chibriturile aprinse în zonele acoperite de vegetaţie, nu au voie să aprindă focul pe timp de vânt, deoarece scânteile şi resturile aprinse pot fi purtate pe distanţe foarte mari.
Până acum nu a fost amendat decât un crescător de animale din zona Vadu.