Incendiile mistuie zeci de hectare de păduri
UPDATE: Un singur focar de incendiu, cel din munţii Bucegi, mai trebuie stins din cele 21 izbucnite în ultimele zile în 12 judeţe, a declarat şeful IGSU, Marcel Lucaciu.
Articol de Răzvan Stancu, 23 Iulie 2012, 15:50
Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Marcel Lucaciu a declarat luni că un singur focar de incendiu, cel din munţii Bucegi, mai trebuie stins din cele 21 izbucnite în ultimele zile la vegetaţia uscată şi fondul forestier din 12 judeţe.
Marcel Lucaciu a mai declarat, după Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că printre focarele deja stinse, care au creat probleme mari, se numără cele şase din judeţul Harghita (unul rămas în supraveghere), două din Neamţ (în Ceahlău şi Tarcăului, ambele în supraveghere), trei din Sibiu şi tot trei din Alba.
La intervenţii au fost implicaţi 250 de angajaţi de la ISU şi 350 de lucrători ai direcţiilor silvice şi voluntari, fiind folosite 38 de autospeciale şi 45 de utilaje.
Vântul puternic şi temperaturile ridicate din ultimele zile au generat mai multe incendii de pădure şi vegetaţie uscată.
Luni, zeci de hectare ardeau, iar cele mai afectate erau regiunile montane.
Echipe de pompieri şi silvicultori acţionează pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de vegetaţie izbucnit în Masivul Făgăraş, în zona golului alpin dintre Vârful Scara şi Vârful Boia.
În judeţul Sibiu, în Munţii Lotrului, ard peste şapte hectare de litieră.
Situaţia este grea şi în judeţul Hunedoara, acolo unde două focare de incendiu, care se întind pe o suprafaţă de 1,5 hectare, se manifestă luni într-un gol alpin din Masivul Şureanu, pe Valea Sasului, în zona comunei hunedorene Baru, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Ilie Pintea.
La faţa locului intervin 20 de pompieri militari, sub comanda şefului Centrului Operaţional de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ei înlocuind o echipa care a intervenit duminică şi pe timpul nopţii pentru izolarea şi stingerea flăcărilor.
Accesul spre locul incendiului este imposibil cu autospecialele pompierilor militari, motiv pentru care echipele se deplasează pe jos şi intervin cu lopeţi, mături de nuiele şi târnăcoape.
Pompierii crează astfel un culoar lipsit de vegetaţie uscată pentru a limita răspândirea flăcărilor.
În ultimele trei zile, în Masivul Şureanu au ars aproximativ 30 de hectare de vegetaţie uscată şi doborâturi de copaci, pompierii militari fiind ajutaţi în intervenţiile lor de angajaţi ai Direcţiei Silvice Hunedoara.
Incendii de pădure în Masivul Bucegi
Două elicoptere ale inspectoratului general de aviaţie din ministerul administraţiei şi internelor vor interveni, luni, pentru stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi.
Primul elicopter a decolat de la Unitatea Specială de Aviaţie în jurul orei 10.00, a anunţat ministerul administraţiei şi internelor, într-un comunicat de presă.
Cele două elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie vor interveni, marţi, pentru a oferi sprijin lucrătorilor IGSU şi celorlalte forţe participante la stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi.
Incendiul a izbucnit, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.
Potrivit unui comunicat al ministerului mediului şi pădurilor, o echipă formată din reprezentanţi ai Parcului Natural Bucegi, Direcţiei Silvice, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi peste 80 de voluntari au făcut un şanţ în jurul incendiului pentru a preveni extinderea acestuia şi intervin pentru stingerea lui.
Incendii devastatoare în judeţul Harghita
Judeţul Harghita se confruntă cu cele mai multe şi mai devastatoare incendii din ultimele două decenii, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Angela Bârsan.
Pompierii se luptă cu incendiul de la Mortonca Subcetate, iar la Sântimbru, Ciceu şi Lacul Roşu se lucrează la stingerea cioatelor.
Cauzele cele mai probabile ale izbcnirii incendiilor sunt sursele de foc deschise sau ţigările nestinse aruncate de turişti sau culegătorii de fructe de pădure.
De la începutul lunii iulie au izbucnit nu mai puţin de 29 de incendii de răşinoase în păşuni împădurite, pădure tânără, resturi de exploatare forestieră şi plantaţii de puieţi.
Cea mai mare suprafaţă distrusă de foc a fost la Plăieşii de Jos, de 70 de hectare, urmată de cea de la Subcetate Mortonca, unde au fost mistuite de flăcări 50 de ha, dar în total, în tot judeţul, este vorba de 270 de ha.
Toate incendiile din Harghita s-au declanşat în zone montane greu accesibile, stâncoase, fară sursă de apă.
La intervenţie au participat nu mai puţin de 1.500 de pompieri militari, civili, jandarmi, vânători de munte, silvicultori şi localnici.
Stingerea s-a făcut doar manual, cu lopeţi, cu mături, s-au folosit pentru transportul apei PET-uri şi bidoane, dotarea pompierilor cu echipamente specifice unor astfel de cazuri fiind mai mult decât precară.