Incendiile din spitale: „Sistemul este obosit”
Instalaţiile electrice vechi şi lipsa sistemelor de ventilaţie sunt cele două cauze principale ale incendiilor care izbucnesc, tot mai des, în spitalele COVID din România.
01 Octombrie 2021, 20:06
Realizator: Laurenţiu Văduva - Instalaţiile electrice vechi şi lipsa sistemelor de ventilaţie care să oprească alimentarea cu oxigen atunci când concentraţia acestuia este depăşită sunt cele două cauze principale ale incendiilor care izbucnesc, tot mai des, în spitalele COVID din România. Mira Gomboş:
Reporter: După prima tragedie de acest fel din noiembrie anul trecut, produsă la Piatra Neamț, când 12 oameni au murit arși într-un incendiu izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean, autoritățile statului, începând cu președintele Klaus Iohannis, au stabilit că e nevoie de un proiect pe fonduri europene prin care spitalele din România să își poată face dotări minime pentru secolul 21. Proiectul a fost făcut de Ministerul Fondurilor Europene și există la dispoziția României în jur de 25 de milioane de euro pentru reabilitarea instalațiilor electrice din spitale, dar și pentru senzori de oxigen și centrale de ventilație care să oprească alimentarea cu oxigen atunci când concentrația este depășită în secțiile COVID, dar proiectul a rămas pe hârtie, pentru că spitalele nu au banii necesari să plătească firme specializate, care să le întocmească necesarul. Preşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, profesorul Șerban Bubenek, a declarat pentru Radio România Actualități că la Ministerul Sănătății există o mulțime de sesizări ale managerilor de unități medicale, care spun că nu au cu ce să plătească firmele care să le facă studiile de fezabilitate.
Şerban Bubenek: Este tragedia unei infrastructuri obosite, proiectate în anii '70 pentru performanța anilor '70 şi ştim cum se proiectau pe vremea aceea. Deci, sistemul este obosit, este depăşit şi este perimat. În zilele astea, pentru că nu am înţeles să ne vaccinăm este suprasolicitat, este /subnormat/ cu personal şi toate lucrurile astea fac ca sistemul de sănătate să nu poată face faţă unor astfel de provocări, duse la extrem.
Reporter: Profesorul Șerban Bubenek spune că există două soluții simple la îndemâna Guvernului: simplificarea procedurilor de accesare a banilor europeni, pe care situația de urgență generată de COVID o permite și bani puși la dispoziția spitalelor, pentru a-şi evalua nevoile și a-şi face proiecte. În așteptarea aplicării acestor soluții, românii mor arși în secțiile de terapie intensivă, ventilate printr-un procedeu medieval: deschiderea ferestrelor.