Incendiile de vegetaţie au făcut prima victimă din acest an
În pofida apelurilor lansate de autorităţi, fermierii continuă să îşi cureţe terenurile agricole prin incendierea miriştilor.
Articol de Radiojurnal, 09 Martie 2019, 10:48
În ciuda apelurilor lansate de autorităţi, fermierii continuă să îşi cureţe terenurile agricole şi curţile prin incendierea miriştilor şi a resturilor vegetale.
Incendiile de vegetaţie au făcut ieri prima victimă din acest an: un bărbat de 70 de ani din judeţul Vrancea a murit carbonizat.
În Prahova şi Vaslui alte două persoane au suferit arsuri după ce focul pe care îl făcuseră pentru a scăpa de resturile vegetale s-a extins şi nu a mai putut fi controlat. Specialiştii în agricultură atrag atenţia că focul are efecte dăunătoare asupra solului.
Gabriela Angheluţă, Direcţia Judeţeană de Agricultură Vaslui: Fermierii care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale care rezultă după recoltarea culturilor, cum sunt: paiele de cereale păioase, vrejuri de plante proteice, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, însă şi alte resturi vegetale. Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se pierde masă vegetală, care se transformă în substanţă organică, humus. De asemenea, prin ardere se distruge şi entomofauna utilă din sol şi, de asemenea, nu în ultimul rând, are loc şi poluarea cu fum a atmosferei.
Realizator: Fermierii care îşi incendiază miriştile riscă, pe lângă amenzile date de pompieri care pot ajunge până la 2.500 de lei, să piardă subvenţiile de suprafaţă pentru terenurile agricole.