Incendii de vegetaţie în Gorj şi Mehedinţi, pe sute de hectare
1.500 de incendii de vegetaţie provocate au fost înregistrate în doar două săptămâni. În ele şi-au pierdut viaţa mai mulţi oameni. Alţii au rămas fără case, iar solul a fost poluat
Articol de Radiojurnal, 26 Martie 2022, 15:36
1.500 de incendii de vegetaţie provocate au fost înregistrate în doar două săptămâni. În ele şi-au pierdut viaţa mai mulţi oameni. Alţii au rămas fără case, iar solul a fost poluat.
Peste o sută au fost înregistrate în numai trei zile în judeţul Gorj - transmite corespondentul nostru, Răzvan Stoichiţoiu.
Reporter: Reprezentanţii ISU Gorj transmit un semnal de alarmă privind incendiile de vegetaţie uscată după ce numai în ultimele zile pompierii au intervenit la peste 100 de astfel de evenimente. Florentin Chisin, purtător de cuvânt al instituţiei.
Florentin Chisin: Având în vedere numărul mare de astfel de arderi, am demarat o amplă campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile pe care le implică aceste arderi necontrolate. Vom forma echipe mixte şi vom încerca să interacţionăm cât mai mult cu cetăţenii, vom merge din poartă în poartă efectiv, încercând să-i determinăm să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere.
Reporter: Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amendă contravenţională.
Florentin Chisin: Oamenii trebuie să ştie că aceste arderi de vegetaţie uscată sunt interzise şi se sancţionează de lege amenzi de până la 2.500 de lei.
Reporter: Din cauza numărului mare de incendii din fiecare zi, ISU Gorj a decis să suplimenteze efectivele de pompieri prezenţi într-o tură.
Realizator: Pentru că oamenii par greu de convins să renunte la aceste practici, autoritățile de mediu au anunțat că vor să majoreze cuantumul amenzilor pentru cei vinovați. În Mehedinţi, incendiile de vegetaţie au afectat peste 500 de hectare de teren, numai în ultimele 24 de ore. Autorităţile continuă să lanseze numeroase apeluri în care atrag atenţia asupra riscurilor pe care le implică astfel de practici. Corespondentul nostru, Mihai Bădescu, relatează:
Reporter: 22 de incendii doar într-o zi, 12 localităţi afectate peste 500 de hectare cuprinse de flăcări, comune în care pompierii au avut şi patru intervenţii la interval de câteva ore - este bilanţul incendiilor de vegetaţie produse în Mehedinţi în ultimele 24 de ore.
Cele mai grave situaţii au fost în comuna Bala, unde militarii au intervenit la un incendiu care s-a extins pe 300 de hectare, în oraşul Orşova, unde flăcările au cuprins 120 de hectare, şi în satul Jidoştiţa, unde pompierii au stins un incendiu extins pe 60 de hectare, intrat inclusiv într-o pădure.
Pompierii au stins de la începutul anului 230 de incendii de vegetaţie, care puneau în pericol păduri şi chiar bunurile oamenilor.
Amenzile cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei nu sperie pe nimeni, din moment ce nici măcar unul dintre cei care a pus foc pe câmp nu a fost identifica, iar astăzi pompierii au luat-o de la capăt.
Realizator: Ministrul mediului, Tánczos Barna, a anunţat recent că intenţionează să majoreze cuantumul amenzilor pentru arderea miriştilor, iar ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a subliniat că fermierii care recurg la incendierea terenurilor ar putea pierde subvențiile de la stat.
VIDEO: ISU Gorj.
(RS)