„Incendieri dubioase” în zona retrocedată a parcului IOR din București
Astăzi a avut loc un protest al cetățenilor din sectorului 3 la stația de metrou TITAN. Aceștia sunt nemulțumiți că o mare parte din parcul IOR, care a fost retrocedată unui moștenitor, este pe cale să fie distrusă pentru ca mai apoi, spațiul acum verde să fie inclus în categoria construibilă.
Articol de Alex Buzică, 25 Martie 2023, 14:10
În ultima vreme cetățenii din cartierul Titan au anunțat garda de mediu dar și politia locală cu privire la faptul că în zonă au loc tăieri ilegale și incendieri ale copacilor din parcul IOR, iar totul ar fi premeditat, spun locuitorii din sectorul 3.
Zona retrocedată poate fi in continuare folosită de public, atâta timp cât aceasta este încadrată în secțiunea de spatiu verde. Suprafața totală retrocedata este de 12 hectare, echivalentul a 12 terenuri de fotbal.
Chiar daca spațiul retrocedat poate fi folosit de public, de câteva luni, oamenii din zona îi acuza pe moștenitorii de drept, că încearcă prin diferite tertipuri să distrugă zona verde, ca mai apoi acolo să fie declarat spațiu construibil.
Din acest motiv și pentru a trage un semnal de alarmă, astăzi a avut loc un protest la stația de metrou TITAN, din proximitatea parcului IOR.
Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a prezentat bucureștenilor felul în care orașul pierde multe zone verzi, în condițiile în care poluarea a atins cote alarmante, iar sănătatea tuturor locuitorilor, indiferent de cartier sau sector, este afectată.
Dorința comunității din întregul sector este de a păstra cele 12 hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate ele încă din 1965. Acest lucru se reflectă și în petiția lansată de cetățenii sectorului 3 cu ajutorul Greenpeace România, care a strâns peste 10 000 de semnături în doar câteva zile.
Cristian Neagoe (Greenpeace România): Reprezentanții actualilor proprietari încearcă să distrugă orice urmă de vegetație în zona construibilă ca mai apoi să spună că acolo este spațiu construibil. Este o rețeta clasică. Zona retrocedată este imensă, în jur de 12 hectare care credem noi a fost retrocedat abuziv. În urmă cu 10 ani s-a întâmplat acest lucru, dar până acum câteva luni zona nu a fost afectată cu nimic. Dar de două luni au început să fie tăiați copacii, arborii să fie otrăviți la rădăcină cu tot felul de substanțe toxice. Au început să fie și incendieri noaptea și au început tăierile cu drujba pe acel teren.
La protestul de astăzi au participat câteva sute de oameni.