Incendierea voluntară a terenurilor afectează calitatea solului şi poluează
Pompierii sunt chemați din ce în ce mai des la astfel de intervenții, iar autoritățile atrag atenția că legea prevede sancțiuni.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 23 Februarie 2020, 14:20
Se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație provocate de localnicii care doresc să își igienizeze terenurile agricole.
Pompierii sunt chemați din ce în ce mai des la astfel de intervenții, iar autoritățile atrag atenția că legea prevede sancțiuni.
Care este situația în județul Vaslui, aflăm acum de la corespondentul Radio România Actualități, Alina Darie.
Reporter: Unii vasluieni, mai ales din mediul rural, nu ţin cont de avertismentele date de pompieri, care frecvent atenționează populația asupra riscului presupus de incendierea voluntară a terenurilor.
În comuna Bunești Averești, focul a fost intensificate de vânt, existând pericolul ca acesta să ajungă la gospodării.
Sătenii au ieșit să ajute pompierii. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Vaslui le reamintesc proprietarilor de terenuri că pe lângă alte efecte negative incendierea suprafețelor afectează calitatea solului.
Adina Angheluță, specialist în cadrul Direcției Agricole Vaslui. Prin ardere se distruge şi entomofauna ultilă din sol și, de asemenea, nu în ultimul rând, are loc și poluarea cu fum a atmosferei.
Reporter: Aseară, de pildă, pompierii vasluieni au intervenit în comuna Ștefan cel Mare pentru stingerea unui asemenea incendiu de vegetație, al cărui fum a ajuns în zona drumului național 15 D, îngreunând circulația rutieră.