Încălcarea legislaţiei care limitează activitatea sălilor de jocuri ar urma să fie încadrată ca faptă penală
Încălcarea legislaţiei care limitează activitatea sălilor de jocuri, aşa-numitele păcănele, ar urma să fie încadrată ca faptă penală.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Mai 2024, 08:06
Încălcarea legislaţiei care limitează activitatea sălilor de jocuri, aşa-numitele păcănele, ar urma să fie încadrată ca faptă penală. Camera Deputaţilor a aprobat azi, pe articole, un proiect de lege în baza căruia cei care organizează astfel de spaţii fără a avea autorizaţia prin care primăria atestă că localitatea are cel puţin 15.000 de locuitori riscă pedepse de până la trei ani de închisoare. Documentul care ajunge la votul final aduce mai multe modificări la Codul Penal.
Relatează Iulia Gherman: ”Amendamentele au fost iniţiate de social-democraţi, care propun ca pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an să fie aplicată şi administraţiilor publice locale, care eliberează adeverinţe false privind numărul de persoane din localitatea în care organizatorii de jocuri de noroc intenţionează să-şi desfăşoare activitatea.
Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor: ”Nişte primari şmecheri eliberează adeverinţe care atestă faptul că au peste 15.000, deşi nu au, şi alţi operatori şmecheri funcţionează fără această adeverinţă, beneficiind de faptul că ONJN-ul nu are capacitatea să verifice mii de săli de jocuri în acelaşi timp.”
USR atrage atenţia că proiectul de lege are probleme de constituţionalitate, pentru că noile reglementări nu au fost discutate iniţial şi la Senat.
Bogdan-Ionel Rodeanu, deputat: ”Orice cetăţean care are un proces pe unul dintre articolele menţionate în amendamentele care interzic păcănelele poate să sesizeze CCR-ul, iar CCR-ul îl va declara clar neconstituţional.”
Cu închisoarea de la unu la trei ani vor fi pedepsite şi presiunile de orice natură care se vor face asupra unor persoane pentru a le determina să-şi înstrăineze locuinţele, potrivit proiectului de lege care aşteaptă votul din Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.”/editor Florin Lepadatu/