Înăsprim controalele la "transporturile de ouă şi carne de pasăre"
"Apel matinal" - invitat: preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
Articol de Florentina Varga, 14 Iulie 2016, 11:33
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a început controalele pe litoral, pentru a depista neregulile care pun în pericol sănătatea turiştilor.
Pe de altă parte, cadrul legislativ a fost completat cu acte normative care sprijină şi reglementează activitatea Autorităţii. Pentru a detalia aceste priorităţi de moment, Florentina Varga l-a invitat la "Apel matinal", astăzi, pe preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
Reporter: ANSVSA a iniţiat două propuneri de acte normative privind siguranţa alimentelor. Acestea vizează măsuri drastice luate de autotităţile române privind pesta porcină africană şi dermatoza nodulară la bovine. Ce stipulează acestea şi, mai ales, România se confruntă cu aceste boli?
Radu Roatiş Cheţan: Nu avem niciun caz de boală. De asta am şi luat aceste măsuri, ca să prevenim intrarea în România, prin transporturi de animale, prin transporturi de furaje, prin transporturi de alimente, în bagaje sau ale călătorilor, la micul trafic, mă refer aici. Deci, nu avem niciun caz, nici de dermatoză, nici de pestă porcină africană. Aceste boli sunt boli care nu se transmit la om, dar ele au o consecinţă economică. Cele mai multe surse de contaminare le-au reprezentat animalele bolnave plimbate în mod nedirijat.
Unul dintre ele vizează promovarea hotărârii de guvern faţă de măsuri pe care le luăm împotriva luptei cu pesta porcină africană, iar promovarea acestui HG ne va da posibilitatea ca să luăm măsuri restrictive privind circulaţia dinspre statele afectate către România, în care vom interzice inclusiv intrarea cu alimente care sunt purtătoare de virus, verificarea tuturor transporturilor şi, cu precădere, dirijarea acelor transporturi de animale numai în posturile de inspecţie la frontieră, autorizate din punct de vedere european. Al doilea act normativ este cel care vine în sprijinul crescătorilor de bovine, pentru că la sudul României evoluează dermatoza nodulară bovină - Grecia, Albania, Serbia, Macedonia şi, cu precădere, Bulgaria. Am dispus măsuri drastice, am oprit tot ceea ce înseamnă lapte proaspăt din Bulgaria, produse proaspete.
Reporter: Aţi lansat în dezbetere publică un ordin de preşedinte care stipulează vânzarea produselor obţinute de micii producători şi procesatori în gospodăriile proprii. Care sunt noutăţile?
Radu Roatiş Cheţan: Un mic proprietar de pensiune trebuie să ştie că îi este permis să-şi taie porcul, să facă produse tradiţionale, să-şi aştepte musafirii respectând reguli de igienă şi de siguranţă alimentară. Nimeni nu îi interzice acest lucru, el trebuie să fie luat în evidenţă, înregistrat, autorizat acolo unde este cazul, şi lucrurile pot să se demareze frumos, corect, protejând sănătatea populaţiei. Ce aduce ca noutate ordinul este diversificarea gamei de produse pe care poţi să o vinzi. Pentru că, până acum, era animalul, non-animalul nu era prins.
Reporter: Industria avicolă a semnalat că din spaţiul Uniunii Europene vin transporturi de ouă şi carne de pasăre a căror origine este necunoscută. Ce întreprinde ANSVSA în acest sens?
Radu Roatiş Cheţan: Ouăle care au venit de acolo, venind nemarcate, ele se marchează în diferite zone intermediare, depozite intermediare şi după aceea se pun în consum. În România avem pe fiecare ou marcată ziua, data, ora la care el a fost obţinut. Mă îngrijorează faptul că poate fi un atentat la sănătatea publică. Există o problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Înăsprim controalele în privinţa a ceea ce înseamnă transporturile de ouă şi carne de pasăre în România. Faptul că înăspreşti controalele înseamnă că dai un semnal în care lumea înţelege că nu îşi poate permite să invandeze spaţiul altei ţări, chiar dacă este europeană, şi îşi ia măsuri precautive, în care ori nu mai transportă, ori o face la modul cel mai transparent şi legal. Se dimunează numărul intrărilor, este un semnal.
Reporter: Aţi început controalele pe litoral. Care au fost cele mai frecvente nereguli găsite?
Radu Roatiş Cheţan: Da, avem un comandament pe litoral, cele mai frecvente nereguli au fost cele legate de păstrarea temperaturii în privinţa vânzării alimentelor. Au fost indentificate şi spaţii de alimentaţie care nu corespundeau din punct de vedere al igienei. Şi au început controalele şi pentru personalul care vinde, pentru că un aliment obţinut în condiţii sigure poate fi infestat de un personal care e bolnav, necontrolat, neverificat.