Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În zonele cu avertizări de ploi abundente trebuie"o evidență clară a persoanelor care nu se pot autoevacua în caz de pericol"

"Apel matinal" - Invitat: Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În zonele cu avertizări de ploi abundente trebuie"o evidență clară a persoanelor care nu se pot autoevacua în caz de pericol"
Foto: Arhivă / ISU Galaţi.

Articol de Cătălin Cîrnu, 27 Septembrie 2024, 09:20

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" începe astăzi și este așteptat cu mare interes, inclusiv pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Am încercat să activez și eu site-ul, sunt deja multe, multe accesări. Pregătirile celor care vor să se înscrie pentru a obține finanțarea de 30.000 lei sunt intense. AFM a publicat pe rețelele sociale mai multe postări cu indicații și recomandări de completare rapidă și eficientă a datelor, pentru că la ediția anterioară fondurile s-au epuizat în doar câteva minute. Ca întotdeauna, este importantă viteza de reacție și de încărcare a documentelor. Vom discuta nu doar pe această temă, alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Când devine disponibilă platforma online de înscriere, practic?
Începând cu astăzi, cu data de 27, în fiecare regiune vom putea accesa câte o zi. Cu alte cuvinte, astăzi accesează cei din regiunea nord-vest și în fiecare zi o nouă regiune. Vom avea în următoarea săptămână sesiunea de înscrieri. Este adevărat că ne așteptăm ca și anul acesta fondurile să se epuizeze foarte repede, pentru că există un mare apetit pentru panouri fotovoltaice, cu atât mai mult cu cât anul acesta finanțăm și acumulatori, ceea ce ar trebui să transforme programul într-unul și mai iubit de români, lucru pe care nu pot decât să-l aştept și să trimitem cât mai repede banii instalatorilor pentru a vedea panourile pe acoperișurile românilor într-un timp cât mai scurt.
Instalatori autorizați? O să mai punctez și eu în această dimineață, la ora 10:00, practic după "Matinal", când avem Radiojurnal aici la Radio România Actualități, pentru locuitorii din regiunea nord-vest și, atenție, luni....
Aşa este.
...nu în weekend, următoarea zi când este programată sesiunea dedicată regiunii Centru și, cum spuneați și dumneavoastră, în următoarele zile lucrătoare pentru restul regiunilor de dezvoltare. Din experiența programelor anterioare, spuneați că fondurile s-au epuizat rapid, ce contează la înscriere? Rapiditatea cu care sunt introduse documentele?
Să știți că am discutat cu câțiva beneficiari care, într-un fel, s-au antrenat înainte, adică au completat rapid. Nu sunt foarte multe informații, ele sunt în principiu legate de adresa de domiciliu, de nume, prenume, adresă de email, însă contează viteza și înțeleg că e neplăcut să încerci să accesezi şi să vezi că ți-a luat-o altcineva înainte. Dar după discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la AFM, am ajuns la concluzia că e totuși o metodă pe care nu o poate contesta nimeni, până la urmă primul venit, primul servit, chiar dacă rămân, din păcate, din rațiuni bugetare, deși avem anul acesta 2 miliarde de lei, cel mai mare buget pus la dispoziție vreodată de către Administrația Fondului pentru Mediu, însă apetitul e atât de mare încât sunt mult mai mulți cei care doreau să aplice decât cei care reușesc să obțină și finanțarea. Sperăm să fim și mai ambițioși la anul, pentru că deja după ce terminăm înscrierile, o să discutăm despre Casa Verde - Panouri Fotovoltaice 2025.
Sunt ceva noutăți în acest program? S-au schimbat dintre prevederi față de proiectul anterior?
Noutatea este legată de buget, pentru că avem 2 miliarde de lei, cel mai mare buget din istoria AFM-ului. O altă noutate este legată de cuantumul finanțării, care a crescut la 30.000 lei - în trecut noi finanțăm doar 20.000 și am mărit acest cuantum pentru că acum există și un acumulator în ceea ce finanțăm, baterie stocare. Cu alte cuvinte, ceea ce producem ziua putem să consumăm noaptea în propria gospodărie. Asta ne face și mai puțin dependenţi de distribuitorul de electricitate și, dincolo de un mediu mai curat, pe care ni-l dorim cu toții, înseamnă o factură și mai mică la curent pentru prosumatorul respectiv, pentru beneficiarul respectiv, lucru care, din nou, nu poate decât să mă bucure.
Trebuie să fim prevăzători, mai ales că nu se știe ce va fi cu plafonarea la energie electrică. Le mai reamintesc o dată ascultătorilor: astăzi, la ora 10:00 începe programul "Casa Verde pentru regiunea Nord-Vest, adică județele sper să le enumerez corect: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș. Ele sunt nu?
Așa cred și eu.
Ok. Ne-am edificat, pentru că am intrat pe site. Schimbăm un pic registrul, mai ales că știm exact care e situația pe Dunăre. Știm că ați vizitat zonele afectate de recentele inundații, mai ales acolo, în județul Galați, au fost anunțate și o serie de măsuri de sprijin, dar cum pot fi ajutați, mai ales pe termen lung, locuitorii din județele aflate sub ape sau care riscă să fie victime ale inundațiilor?
Să știți că sunt multe astfel de localități în România sub un risc de inundații, există și o hartă interactivă pe un site făcut de Ministerul Mediului, se numește inundații.ro, unde putem vedea în foarte multe localități din România care este riscul de inundații la acest moment. În același timp, dincolo de acest risc pe care îl cunoaștem și dincolo de ceea ce are de făcut autoritatea publică locală, respectiv decolmatarea și regularizarea cursurilor de apă de pe raza UAT-ului respectiv, de pe raza unității administrativ-teritoriale. Nu putem decât să ne gândim în viitor la mecanisme de prevenție, adică modul în care alertăm populația și modul în care ajungem până la cetățean, și la amenajări hidrotehnice care să atenueze riscul de viituri. Aceste amenajări sunt complexe, durează o lungă perioadă până când vor fi finalizate şi pretind si sume importante de bani de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, însă opinia mea este că mai ales în acele zone unde caracterul acestor inundaţii devine repetitiv suntem obligaţi să investim aceşti bani. Avem o lipsă întreaga de investiţii propuse pentru judeţul Galaţi, însă sunt în aceeaşi situaţie și în multe alte județe din România, pentru că, în urmă cu o lună de zile aproximativ, am avut inundații în județul Constanța, mai ales în localitatea Amzacea, anul trecut am fost în județele Arad, în Alba și în alte județe afectate, pentru că fiecare regiune are particularitățile ei, fiecare bazin hidrografic vine la pachet cu anumite provocări pe care trebuie să le gestionăm.
Da, din fericire, cred eu că trebuie să și învățăm și poate că am și învățat. Aminteaţi de autoritatea locală și, raportându-ne la întâmplările nefericite cu tragediile din județul Galați, primarii, de exemplu, primarii din sate, din comune, ar trebui să anunțe local cetățenii, pentru că mulți dintre ei au spus că s-au trezit cu apa în casă, nu le-a atras nimeni nici un semnal de alarmă.
Nu sunt neapărat în măsură să trag concluziile în urma situației de la Galați. Însă ceea ce vă pot spune este că astăzi, la ora 12:00, am convocat la minister un comitet extraordinar pentru situații de urgență. Asta înseamnă că deciziile pe care le-am luat... Şi am mai avut un astfel de comitet tot în ziua de vineri, în 13 septembrie, la aproximativ 12 ore înainte de a se produce acele viituri. Eu mă aștept ca, astăzi, toate deciziile comunicate de ANM la ora 10:00, toate deciziile comunicate și avertizările comunicate din Institutul Național de Hidrologie, în jurul orei 12:00, să ajungă nu doar la prefecturi și la inspectoratele pentru situații de urgență din teritoriu, așa cum s-a întâmplat și atunci, însă mă aștept ca primarii, înștiințați de către aceste structuri, să poată să ia decizii, să poată să convoace comitete locale pentru situații de urgență, să aibă o evidență foarte clară a persoanelor care nu se pot autoevacua în caz de pericol. Și eu cred că fiecare primărie, cu cât e mai mică comunitatea, cu atât sunt mai bine cunoscute aceste persoane care să fie imobilizate la pat, fie foarte în vârstă, fie suferă de anumite afecțiuni care le duc în imposibilitatea de a se autoevacua într-o situație limită, motiv pentru care toți angajații primăriei, cu primari, consilierii locali, ar trebui să fim în alertă până depășim acest pericol - duminică va fi ziua cea mai grea...
Exact.
Şi să ne asigurăm că nu pierdem vieți omenești și că minimalizăm pe cât posibil pagubele acestor inundații.
Da, și să fim solidari cu toți cei care au nevoie. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spunea ieri că în acest moment, 330 de pompieri sunt pregătiți să intervină dacă vor apărea probleme. Care sunt previziunile specialiștilor până la ora 10:00 sau în acest moment? Aminteaţi și de duminică.
În acest moment așteptăm acest ciclon, care se va numi Ashley, cel mai probabil. El va mătura practic România de la vest către est. Așteptăm precipitații însemnate, mai ales în bazinul hidrografic al Jiului, al Oltului, pe râul Vedea și pe râul Argeș. Astăzi o să aflăm dacă sunt și alte bazine hidrografice afectate de acest ciclon. Așteptăm precipitații însemnate, mă refer aici chiar și la 100 de litri pe metru pătrat, dacă nu mai mult în anumite zone punctuale. Așteptăm și în București precipitații însemnate. Am avut ieri o discuție cu prefectul Bucureștiului, pe care l-am atenționat în sensul în care ar trebui să ia inclusiv legătura cu operatorul de apă, pentru a ne asigura că toate canalizările sunt puse la punct pentru a prelua cantități însemnate de ape pluviale. Știm cu toții că în București, dacă se confirmă previziunile meteorologilor de 70 de litri pe metru pătrat, asta ar putea să pună în dificultate anumite zone ale municipiului, motiv pentru care trebuie să fim dinainte pregătiți.
Da, atenție, evident, la toate detaliile. Să sperăm că nu va veni ciclonul. Eram obișnuiți cu furtuni, cu tornade, mai puțin cu cicloane, în condițiile în care cei de la meteo ne spun că situația nu va fi la fel de gravă ca în urmă cu aproximativ două săptămâni. Cu mulțumiri și cu speranța că lucrurile vor intra așa pe făgașul normal, ca să folosesc un termen legat de râuri.
Asta ne dorim.
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, invitatul "Apelului matinal" astăzi, vineri, 27 septembrie, când se lansează programul "Casa Verde Fotovoltaice", practic, la ora 10:00, pentru locuitorii din Regiunea Nord-Vest. Reperul orar va rămâne valabil luni, 30 septembrie, când este programată sesiunea dedicată Regiunii Centru și apoi, în următoarele şase zile lucrătoare, pentru restul regiunilor de dezvoltare.

Etichete : mircea fechet
MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
România 17 Ianuarie 2025, 23:17

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura

Nu au fost semnalate pagube materiale.

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
România 17 Ianuarie 2025, 19:21

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program

Mii de poliţişti şi alţi angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au protestat în Capitală faţă de...

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
România 17 Ianuarie 2025, 16:31

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă

El recomandă ca triajul epidemiologic în școli să se facă riguros, iar copiii care au simptome de răceală sau gripă să stea...

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
România 17 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate

Premierul a punctat că protestele sunt normale întrucât România este un stat democratic.

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate