În ultimii 3 ani, 80% dintre universităţi "au crescut taxele"
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România a spus la RRA că "studenţii nu plătesc serviciile pe care le primesc, ci prestigiul universităţii".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Octombrie 2014, 10:20
Reprezentanţii ministerului educaţiei asigură că, datorită sumelor primite la ultima rectificare bugetară, vor reuşi să finanţeze bursele de practică pentru studenţi, transportul, precum şi unele proiecte de cercetare.
Între timp, numărul studenţilor a scăzut din nou faţă de anul trecut, au fost desfiinţate unele facultăţi şi specializări, taxele de studii au crescut, iar pespectivele de integrare a tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii sunt adesea descurajante.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Cristian Popescu, a spus, miercuri, la Radio România Actualităţi, că în ultimii 3 ani peste 80% dintre universităţi au crescut taxele şi că există diferenţe mari între sumele percepute de universităţi diferite, pentru aceeaşi specializare.
"Taxe de studiu pe lângă faptul că au crescut destul de mult în ultimii ani diferă foarte mult de la o univerasitate la alta deşi costurile pentru un program de studii ar trebui să fie similară. Când erau universităţile mai mici oferă programe de studiu mai ieftine, iar universităţile mari pentru că i se cere îşi permit să crească aceste studii", a spus Cristian Popescu.
Potrivit acestuia, studenţii plătesc prestigiul universităţii.
"Practic studenţii nu plătesc serviciile pe care le primesc, ci prestigiul universităţii. În acest context nu prea mai putem vorbi de un învăţământ de stat gratuit pentru că studenţii de la buget plătesc o mulţime de taxe care dacă nu şi le permit nu pot să urmeze studiile.
Vorbim de la taxe de înscriere, înmatriculare, taxele de bibliotecă, taxele de susţinere a examenelor de licemţă chiar pentru unele universităţii sunt destul de mari care din păcate ne fac să nu putem să vorbim de un învăţământ de stat gretuit pentru nimeni", explică Cristian Popescu.