În sudul şi estul ţării unele fântâni au secat, iar în mai multe localităţi oamenii primesc apă cu porţia
În satul Ion Ghica din Ialomița, mai există o singură fântână cu apă bună la șosea de unde toate gospodinele iau pentru mâncare.
Articol de Clementina Tudor, 25 Iunie 2024, 13:38
Deşi suntem la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă în multe zone. În sudul şi estul ţării unele fântâni au secat, iar în mai multe localităţi oamenii primesc apă cu porţia. În judeţul Ialomiţa, anii consecutivi de secetă şi temperaturile caniculare au afectat pânza freatică, astfel că unele fântâni trebuie forate la o adâncime tot mai mare.
În localitățile de pe malul drept al Ialomiței, pânza freatică este la peste 30 m adâncime, ceea ce face ca întreținerea fântânilor să coste foarte mult. Din acest motiv, în satele aparținătoare de comuna Ciulnița, aproape toate fântânile au secat.
-: A secat, nefolosindu-le, apa nu mai are aceeași cantitate și calitate.
-: Tu ai fântână, ai?
-: Am, sigur că am, dar n-o mai folosim de foarte multă vreme pentru că a secat.
Reporter: Nisiparea fântânilor este rezultatul direct al secetei.
-: Aici la noi pe colț, n-am mai avut apă deloc și nu e nici acum. Era foarte bună de băut și n-a mai fost... nisip-nisip.
-: Trebuie să le sleiască dar are adâncime de treizeci și doi de metri și costă foarte mult că eu am fântână în curte, trebuie să o sleiesc acum. Seceta, nu vedeți că se usucă tot?
În satul Ion Ghica, mai există o singură fântână cu apă bună la șosea de unde toate gospodinele iau pentru mâncare.
-: Două-trei dacă mai sunt în sat. Păi cred că are treizeci și cinci, patruzeci poate și mai bine de metri adâncime; e bună, e foarte bună apa. Eu o folosesc la mâncare.
Apa din fântâni este cu mult mai bună decât cea din rețeaua publică, atât pentru udatul grădinilor cât și pentru adăpatul animalelor.