În sud-estul ţării se menţine pericolul unor noi viituri
Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii, pe râurile din bazinele Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi, până duminică, la ora 12.00. (UPDATES)
Articol de Răzvan Stancu, 14 Septembrie 2013, 12:02
Update 8: Locuitorii din zonele afectate de inundaţii care au rămas fără case ar putea beneficia de un ajutor financiar de la guvern cu care să-şi cumpere materiale pentru reconstrucţia locuinţelor.
Anunţul a fost făcut de ministrul de interne, Radu Stroe, care s-a deplasat sâmbătă în judeţul Galaţi pentru a fi prezent la evaluarea pagubelor.
"Angajamentul premierului privind alocarea de sume pentru materialele de construcţie acolo unde este vorba parţial sau pentru o construcţie de case. Am discutat şi cu fiecare primar în parte şi am zis că trecând de momentul de cumpănă probabil şi unii dintre cetăţeni să sprijine şi ei.
"Şi eu cred că, încet, încet nu putem vorbi de intrarea într-un normal, dar putem vorbi de asigurarea unui minim de acoperiş şi hrană şi apă pentru cetăţenii total afectaţi de nenorocirea care a fost", a declarat ministrul de interne, Radu Stroe.
Tabel cu datele de contact ale autorităţilor locale din comunele sinistrate pentru donaţii |
Update 7: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Dealu Spirii' Bucureşti a trimis sâmbătă în judeţul Galaţi două motopompe de mare capacitate şi opt pompieri pregătiţi pentru misiuni de extragere a apei din gospodăriile afectate de inundaţii.
Şi pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Banat' încearcă să-i ajute pe sinistraţii din Galaţi.
Ei au început sâmbătă să colecteze ajutoare pentru gălăţenii afectaţi de inundaţii.
Ministerul Apărării le-a trimis sinistraţilor 1.000 de paturi, încărcate în cinci autocamioane.
Militarii continuă misiunile în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii. Detalii pe: http://t.co/9eoRLZ903k
— MApN (@MApNRomania) September 13, 2013
Peste 3.600 de persoane au fost evacuate în judeţul Galaţi din cauza inundaţiilor provocate de ploile şi viiturile din ultimele zile.
Sunt inundate 1.858 de locuinţe iar 21 de case au fost distruse - arată un bilanţ provizoriu citat de corespondentul nostru Maria Măndiţa.
Update 6: Numărul localităţilor gălăţene afectate de inundaţii a crescut la 34.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, cele mai multe dintre acestea se află într-o situaţie foarte gravă.
Numărul persoanelor evacuate a ajuns, potrivit corespondentului nostru Maria Măndiţă, la peste 3.600.
În Pechea şi Slobozia-Conachi oamenii se confruntă cu probleme deosebite.
Aproape 1.900 de case au fost inundate şi mai mult de 20 distruse în totalitate.
Între timp, hidrologii au prelungit avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru bazinele Suhu şi Chineja din judeţul Galaţi până duminică la prânz.
Specialiştii anunţă însă că fenomene similare se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.
Update 5: Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii, pe râurile din bazinele Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi, până duminică, la ora 12.00.
Avertizarea cod portocaliu de inundaţii a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 14.00 şi este valabilă până duminică la prânz.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a precizat că avertizarea cod portocaliu a fost prelungită având în vedere situatia hidrometeorologică actuală, precipitaţiile din ultimele ore şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore.
Avertizarea cod portocaliu şi cod galben emisă joi pentru râuri din judeţele Tulcea, Constanţa, Vaslui şi Galaţi a fost ridicată sâmbătă, la ora 14.00.
Hartă: Cod portocaliu de inundaţii, prelungit. Sursa: INHGA.
Update 4: Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă populaţiei din zonele afectate de inundaţii să nu consume apă din fântânile inundate, să păstreze produsele alimentare în condiţii corespunzătoare şi să se protejeze de muşcăturile de ţânţar.
"Ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile care au dus la producerea de inundaţii în unele localităţi din judeţul Galaţi, pentru a preveni apariţia bolilor infecţioase, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă populaţiei din zonele afectate să nu consume apă din sursele inundate (fântâni); este recomandat consumul de apă numai din surse autorizate. Apa din fântânile inundate trebuie utilizată numai după asanarea şi dezinfecţia acestora; să păstreze în condiţii corespunzătoare produsele alimentare; să păstreze o igienă personală riguroasă, acordând atenţie deosebită spălatului frecvent al mâinilor; să urmeze indicaţiile specialiştilor din direcţia de sănătate publică referitoare la metodele de prevenire a unor îmbolnăviri; să se protejeze de muşcăturile de ţânţari utilizând îmbrăcăminte adecvată", precizează Ministerul Sănătăţii.
Update 3: Gălăţenii sunt ajutaţi şi de 150 de militari, membri ai Diviziei 2 Infanterie Getica, care până acum au înălţat diguri şi au scos mâlul din gospodării.
Ei vor rămâne atâta timp cât autorităţile locale vor avea nevoie, după cum a anunţat comandantul diviziei, general maior Nicolae Ciucă.
"Am acţionat pentru întârirea şi înălţarea digului în dreptul localităţilor Işdileni şi Frumuşiţa. Am ajutat populaţia locală să-şi salveze bunurile din case, din gospodării. Am înlăturat mâlul, de asemenea, din fiecare casă, acolo unde am avut militari detaşaţi. În momentul de faţă, continuăm cu patru detaşamente să sprijinim autorităţile locale în comunele Cuca, Pechea, Costache Negri şi Cudalbi şi de asemenea avem un detaşament care supraveghează, înalţă digul în localitatea Frumuşiţa".
"Cele mai mari probleme au fost în localităţile Cuca, Cudalbi, Costache Negri şi Pechea", a declarat comandatul Diviziei 2 Infanterie Getica, general maior Nicolae Ciucă.
Datele de contact pentru donaţii Update 2: Având în vedere că din ce în ce mai multe societăţi comerciale sau simplii cetăţeni, dornici să facă donaţii pentru localităţile afectate de inundaţii, solicită datele de contact ale autorităţilor locale din comunele sinistrate, Prefectura Galaţi a pus la dispoziţie un tabel cu aceste date. Tabelul poate fi văzut aici. |
Update 1: Ministrul de interne, Radu Stroe, şi secretarul de stat, Cătălin Chiper, merg, sâmbătă, în zonele inundate din judeţul Galaţi, pentru a vedea cum sunt distribuite ajutoarele către cei afectaţi de ploile din ultimele zile.
Un comunicat de la Ministerul de Interne precizează că peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti ajută oamenii din mai multe comune gălăţene să scoată apa şi noroiul din locuinţe şi curţi.
Ministrul Radu Stroe vrea să vadă şi care este starea celor din echipele de intervenţie, aflaţi de două zile în misiune în zonele inundate.
O problemă rămâne, însă, situaţia şcolilor din zonă. Câteva sute de elevi nu vor putea începe luni cursurile din cauza şcolilor avariate de viitură.
Cod portocaliu de inundaţii până la ora 14.00
Râurile din judeţele Tulcea şi Constanţa sunt până la ora 14:00 sub cod portocaliu de inundaţii, iar cele din Vaslui, Buzău şi Galaţi, sub cod galben.
Totodată, sunt anunţate şi ploi abundente, care pot fi mai periculoase, în funcţie de relief, de sol şi de vecinătatea unor râuri.
Până la ora 10.00 a fost în vigoare un cod portocaliu de precipitaţii pentru judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.
"În judeţele Brăila şi Tulcea, cantităţile de apă vor depăşi local 50 - 60 de litri pe metrul pătrat, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităi de apă de 30 - 40 de litri pe metrul pătrat. În acelaşi interval de timp mai este în vigoare o atenţionare meteorologică cod galben pentru judeţele Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa. În aceste judeţe, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metrul pătrat şi izolat 40 de litri pe metrul pătrat",a spus meteorologul Adrian Boariu.
Foto: Avertizare INHGA.
Cei peste două mii de gălăţeni evacuaţi din cauza inundaţiilor nu s-au putut întoarce la casele lor nici noaptea trecută, pentru că ploile au continuat.
În plus, deversarea controlată de pe pârâul Suhurlui a inundat, aseară, alte peste 300 de locuinţe din comunele Slobozia Conachi şi Cuza Vodă.
Întrucât apa din fântâni nu mai este potabilă, în şase localităţi dintre cele mai afectate au fost aduse deja instalaţii de potabilizare a apei.
Autorităţile locale şi naţionale au promis sinistraţilor tot sprijinul pentru reconstrucţia caselor şi a drumurilor, după retragerea apelor.
Ajutoare pentru persoanele afectate de inundaţii
Guvernul va sprijini sinistraţii din comunele gălăţene inundate, unde nouă oameni au murit şi alţi 2400 au fost evacuaţi.
Foto: Premierul Victor Ponta în zonele afectate de inundaţii. Sursa: Maria Măndiţa.
Premierul Victor Ponta a inspectat vineri câteva dintre localităţile cel mai puternic lovite de viitură şi a cerut autorităţilor locale de urgenţă o evaluare a pagubelor, astfel încât miercuri să poată aloca banii necesari.
Premierul le-a promis fonduri pentru refacerea caselor şi drumurilor distruse de inundaţii.
"Văd oameni gospodari, am văzut că toată lumea s-a apucat de lucru, au soldaţi, îi ajutăm cu tot ce putem. Imediat ce se retrage apa, venim cu materialele şi le refacem şi drumurile şi casele, deci, nu-i lăsăm. Momentul greu e acum, până scot mâlul", a declarat premierul.
Mai multe instituţii publice şi societăţi locale au demarat acţiuni de colectă de alimente, îmbrăcăminte şi medicamente pentru miile de gălăţeni evacuaţi din casele inundate.
Vineri au fost trimise în localităţile afectate de inundaţii alimente, apă îmbuteliată, dar şi pături, haine de lucru şi produse pentru igiena corporală.
Echipa de fotbal FC Oţelul a anunţat că va dona toate încasările de la meciul de fotbal de mâine.
Începând de sâmbătă, pe Faleza Superioară a Dunării, Primăria Galaţi a deschis un punct de colectare, unde populaţia poate dona pentru sinistraţi mâncare, apă, produse de îmbrăcăminte şi medicamente.
Pe de altă parte, aproximativ trei sute de elevi din comuna Costache Negri nu vor începe luni şcoala, iar alte sute de elevi din Pechea şi Cudalbi ar putea învăţa în trei schimburi, pentru că apele au inundat unităţile şcolare.
Potrivit declaraţiilor inspectorului şcolar general Laura Marin, din cele cinci şcoli inundate iniţial, trei sunt în imposibilitatea de a-şi primi elevii luni.