În Suceava "volumul masei lemnoase tăiate ilegal a scăzut"
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava efectuează în fiecare an minim două controale de fond prin care se parcurge toată suprafaţa ocoalelor silvice.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 18 Octombrie 2013, 19:42
Intensificarea controalelor pentru prevenirea delictelor silvice se dovedeşte o metodă eficientă.
În judeţul Suceava volumul masei lemnoase tăiate ilegal a scăzut, dar cu cât poliţia face mai multe controale cu atât descoperă mai multe infracţiuni.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava efectuează în fiecare an minim două controale de fond, respectiv primăvara şi toamna prin care se parcurge toată suprafaţa ocoalelor silvice.
Unul dintre obiective este acela de a verifica limitele de hotar dar şi de a descuraja tăierile ilegale.
Şef Birou Pază şi Protecţia Pădurilor, Cezar Tulbure
Cezar Tulbure: La nivelul Direcţiei Silvice Suceava s-a înregistrat un volum total tăiat ilegal de 2214 m.c.
Reporter: Este mai mult, mai puţin faţă de anul trecut?
Cezar Tulbure: Avem mai puţin cu 10% faţă de anul trecut.
Reporter: Asta înseamnă că acele controale pe care dvs le efectuaţi primăvara şi toamna au dat rezultat?
Cezar Tulbure: Au fost făcute cu profesionalism, iar personalul de teren îşi respectă îndatoriile care le au cu privire la paza pădurii.
Reporter: Odată cu venirea frigului, poliţiştii suceveni, împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Silvice şi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava au intensificat controalele pe linie silvică la operatori, transportatori sau la societăţi care prelucrează lemnul.
Inspectorul principal în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu spune că cele mai mari cantităţi de lemn pot fi confiscate de la procesatorii de lemn.
"S-a constatat faptul că cele mai mari cantităţi de lemn nu neapărat sunt pe drumurile publice şi pot fi confiscate în această zonă, ci în special la procesatorii de lemn şi la societăţile comerciale care se ocupă cu prelucrarea lemnului.
"De la începutul anului au fost constatate 231 de infracţiuni la regimul Silvic cu o creştere de peste 70 de fapte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Cele mai multe fiind de tăieri ilegale de arbori dar şi 95 de fapte de furt de material lemnos", precizează Ionuţ Epureanu.