În Rusia "s-au construit adevărate lagăre pentru cei deportaţi"
Conform comisarului pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova, peste 1.185.000 de oameni inclusiv 200.000 de copii au fost relocaţi în Rusia.
Articol de Alex Buzică, 10 Mai 2022, 19:56
După două luni şi jumătate de război, 13.700.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din Ucraina şi să caute adăpost fie într-o altă regiune a ţării, fie în afara graniţelor.
Sunt aproximativ opt milioane de persoane strămutate în interiorul Ucrainei - spune Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Mai mult de un milion de ucraineni se află pe teritoriul Rusiei acum, unii, de bunăvoie, alţii, forţaţi - spune comisarul pentru drepturile omului din Rada de Stat de la Kiev.
La conferinţa de presă a Liudmilei Denisova a asistat şi trimisul Radio România Actualităţi în Ucraina, Alex Buzică.
Reporter: Conform comisarului pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova, peste 1.185.000 de oameni inclusiv 200.000 de copii au fost relocaţi în Rusia de la începutul războiului.
Denisova a adăugat astăzi că în Rusia s-au construit adevărate lagăre pentru cei deportaţi, iar dacă aceştia nu întrunesc cerinţele cerute la filtrele organizate de ruşi sunt trimişi către zone necunoscute şi nu se mai ştie nimic de soarta lor.
Tot aceasta a mai precizat că în Mariupol, de exemplu, cei care au ales să rămână acolo sunt forţaţi acum de armata rusă să ia parte la recuperarea cadavrelor care zac sub dărâmături sau pe unele străzi ale oraşului.
Liudmila Denisova: Ocupanţii îi forţează pe locuitorii care au rămas în Mariupol să participe la recuperarea cadavrelor din oraş. Mai mult, aceştia nu sunt lăsaţi să-i îngroape creştineşte pe cetăţenii care şi-au pierdut viaţa acolo şi sunt obligaţi să-i ducă într-o groapă comună de la marginea oraşului pentru a ascunde astfel crimele războiului. Am înfiinţat în Ucraina o linie de telefon unde oamenii pot denunţa atrocităţile făcute de ruşi, iar până astăzi am primit peste 35.000 de apeluri; au fost apeluri chiar şi din regiunea Herson. Totodată, unii oameni ne-au semnalat că ruşii le dau arme ucrainenilor din oraşele ocupate, iar mai apoi îi obligă pe aceştia să lupte împotriva armatei noastre.
Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean a mai declarat că în teritoriile ocupate de ruşi este o adevărată criză umanitară, pentru că oamenii nu au acces la instituţii medicale şi medicamente, iar unii sunt lăsaţi fără mâncare şi apă săptămâni întregi.