În România ultimilor zece ani, "50% din lemn a fost tăiat ilegal"
Destinaţia lemnului tăiat ilegal a fost, în cele mai multe cazuri, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, susţine directorul Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Octombrie 2015, 21:08
UPDATE 24 octombrie: Compania austriacă, Holzindustrie Schweighofer, acuzată că ar distruge pădurile din Romania, anunţă că a câştigat în primă instanţă procesul cu organizaţia Greenpeace privind autorizatia de mediu pentru fabrica de la Reci, judetul Covasna.
Compania susţine că decizia instanţei ar fi o dovadă a faptului ca acuzatiile aduse de Greenpeace şi de alte organizatii de mediu nu ar fi susţinute de realiate.
Conducerea filialei din România mai afirmă că respectă toate reglementările interne şi internationale privind exploatarea lemnului şi că nu poate deveni un ţap ispasitor al problemelor asociate cu acest sector.
Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din România, prelucrând în jur de 40% din producţia anuală a ţării.
A fost acuzată, inclusiv în presa internaţională, că ar fi făcut defrişări ilegale.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă Holzindustrie Schweighofer - susţine directorul executiv al Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu.
Această organizaţie a prezentat, într-o conferinţă de presă, raportul cu tema "Jefuirea ultimei păduri, cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare şi corupţia din România".
Potrivit documentului, ţara noastră a pierdut în ultimii ani aproximativ 3 hectare de pădure pe oră.
Reprezentanţii mai multor organizaţii de mediu au prezentat astăzi, în detaliu, cazuri care conturează - spun ei - corupţia din România în ce priveşte tăierea şi exploatarea lemnului
"În luna mai am ajuns în spital pentru că am început să pun întrebări într-un loc în care investigam nişte defrişări. Vorbim de tăieri ilegale din Parcul Naţional în Retezat, care au sfârşit ca brichete şi peleţi în supermarketuri din Austria", a spus preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.
Organizaţiile non-guvernamentale mai spun că, deşi autorităţile române au început să ia măsuri concrete, sistemul legislativ este încă fragil şi că situaţia trebuie abordată mult mai agresiv.
Contactată de RRA, compania austriacă incriminată în raport nu a transmis deocamdată niciun răspuns.