În România "se taie mai mulţi copaci decât se plantează"
Ministrul delegat pentru păduri spune că defrişările sunt posibile din cauza lacunelor legislative, motiv pentru care guvernul intenzionează să schimbe legea din toamnă.
Articol de Oana Rusu, 16 Iulie 2013, 15:09
Ministrul delegat pentru păduri, Lucia Varga, avertizează că în ţara noastră se taie de două ori mai mulţi copaci din păduri decât se plantează sau se regenerează.
Legile în vigoare au încurajat acest fenomen, iar situaţia la nivel naţional este critică, a mai spus minstrul. Pentru a combate mai eficient tăierile ilegale şi furturile de lemn, guvernul vrea să modifice din toamnă legile privind pădurile.
Zonele cu defrişări necontrolate pe suprafeţe extinse sunt în judeţele Alba, Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea, însă alarmantă este şi situaţia din Giurgiu sau Dolj, unde, oricum, suprafaţa acoperită cu păduri este mică - a declarat astăzi ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga.
La nivel naţional situaţia este critică, spune ministrul pădurilor, care a anunţat că în acest an se vor cheltui 40 de milioane de lei pentru împăduriri, dar şi că tot în 2013 se va modifica şi Codul Silvic, dar şi alte cinci acte normative care vor clarifica legile existente, vor conţine şi prevederile europene şi stabilesc noile reguli de administrare.
"O stare de anormalitate. În primul rând, o legislaţie permisivă, o legislaţie ambiguă, care de multe ori a fost modificată pentru a permite furtul de lemn. O a doua cauză este aceea a existenţei unor instituţii de control şi administrare ineficiente, care au închis ochii la furtul de lemn", spune Lucia Varga.
Prin noul Cod Silvic se interzice vânzarea lemnului 'la picior'. Acesta nu va mai putea fi estimat, ci măsurat.
Amenzile vor fi mai mari chiar de cinci ori decât în prezent, avizele de însoţire a lemnului vor fi date de şefii de ocoale şi vor avea un termen de valabilitate redus, lemnul tăiat nu va mai putea fi transportat noaptea, iar de la intrarea în vigoare a codului, Romsilva va putea reprezenta statul în instanţă atunci când se constată prejudicii de mediu.