În România se pregătesc să vină „tone de deșeuri industriale și menajere”
Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu a spus că este nevoie de schimbări legislative și pedepse mai aspre pentru a lupta cu criminalitatea de acest fel.
Articol de Radiojurnal, 11 Iunie 2021, 08:17
Tone de deșeuri au fost oprite la granițele României în ultima perioadă. Garda de Mediu a intensificat verificările și a dat într-o săptămână amenzi de peste un milion de lei pentru abateri de la legislația din domeniu numai în județul Constanța.
Acolo a fost și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu care a spus că este nevoie de schimbări legislative și pedepse mai aspre pentru a lupta cu criminalitatea de acest fel. Relatează corespondentul nostru, Sorin Cealera.
Reporter: Numai în ultima săptămână, comisarii Gărzii de Mediu în colaborare cu jandarmii, polițiștii și polițiștii de frontieră au efectuat 53 de controale în care au constatat 55 de contravenții, au aplicat amenzi de peste 1,2 milioane lei și au dispus sistarea activității la trei companii. De asemenea, au fost trimise înapoi în Olanda și Bulgaria peste 1.000 de tone de deșeuri importate egal.
Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu: Este o presiune permanentă pe granițele României, avem nevoie de alte dotări la un alt nivel pe măsura solicitărilor şi restructurarea instituției, modificări legislative care să ne permită o mișcare mai bună în teren și legi mai drastice.
Reporter: Procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța instrumentează importurile ilegale de deșeuri în județul Constanța și trage încă un semnal de alarmă.
Teodor Niţă: Am văzut vârful aisbergului. În condițiile în care legea nu se actualizează, așa cum ne cere Consiliul Europei, în România se pregătesc să vină, dacă s-au prins operatorii de deșeuri că se poate, din toate zonele atât deșeuri industriale, cât și deșeuri menajere.
Realizator: Şi la Vama Borș au fost controale. Mai multe de 16 tone de deșeuri textile au fost întoarse din drum. Transportul de haine și încălțăminte, expediat din Germania, trebuia să ajungă la Cluj. Potrivit unui comunicat, comisarii de mediu au constatat că aceste confecții, prezentate în documente ca haine second-hand, aveau o uzură avansată, erau depozitate laolaltă piese de lenjerie intimă cu ciorapi, prosoape și pantofi. Comisarii de mediu atrag atenția firmelor care cumpără textile second-hand din afara ţării că acestea trebuie să aibă atât un certificat de dezinfecție, cât și unul de calitate sau de conformitate care să ateste că aceste articole pot fi reutilizate.