În România se poate constata „o îmbunătăţire a finanţării proiectelor locale”
Congresul Puterilor locale şi regionale, instituţie în cadrul Consiliului Europei, a făcut, în această dimineaţă, la Strasbourg, o evaluare pozitivă a progreselor făcute de România pentru a se alinia la Carta europeană a autonomiei locale, în ultimii ani.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Martie 2023, 10:57
Echipa europeană de evaluare a constatat, în România, progresele reale faţă de precedentul raport, din 2011, după cum a declarat autorul documentului prezentat astăzi la Strasbourg, deputatul belgian Marc Cools, pentru Radio România Actualităţi.
Marc Cools: România s-a schimbat profund la nivelul democraţiei locale: consultarea puterilor locale, funcţionarea asociaţiilor de comune se desfăşoară mult mai bine decât acum 12 ani. O parte importantă a cheltuielilor publice este gestionată de autorităţile locale, care lucrează mult mai bine în folosul cetăţenilor lor. Am constatat o îmbunătăţire a finanţării proiectelor locale, în special în zonele rurale şi în satele mai puţin favorizate economic din sudul României. Când statul nu a putut acorda finanţare, în multe comune vizitate s-au făcut investiţii numai datorită fondurilor europene. De aceea, am regretat foarte mult că România şi Bulgaria nu au fost primite în Spaţiul Schengen. Colegii primari, responsabili locali români ne-au mărturisit că aceasta este o frână în dezvoltarea regiunilor lor, mai ales că România a făcut toate eforturile pentru a îndeplini criteriile.
Pentru întocmirea acestui raport o delegaţie a Congresului Puterilor locale şi regionale de la Strasbourg a vizitat numeroase localităţi din ţara noastră, s-a întâlnit cu primari, autorităţi locale, ONG-uri implicate în dezvoltarea locală, dar şi cu reprezentanţi ai guvernului şi ai Curţii de Conturi, al cărei rol pozitiv a fost, de asemenea, remarcat în combaterea corupţiei.
România este reprezentată la lucrări de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila.