În România se înregistrează tot mai multe infracţiuni de natură informatică
În judeţul Mureş, de exemplu, în primele nouă luni ale acestui an au fost deschise peste 450 de dosare penale privind astfel de fapte.
Articol de Marcela German, 18 Octombrie 2024, 18:49
În România se înregistrează tot mai multe infracţiuni de natură informatică. În judeţul Mureş, de exemplu, în primele nouă luni ale acestui an au fost deschise peste 450 de dosare penale privind astfel de fapte, cu peste 100 mai multe decât anul trecut, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre înşelăciuni şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, însă nici un infractor nu a fost deocamdată prins, după cum transmite corespondenta RRA Marcela German.
Reporter: Poliţiştii din Mureş atrag atenţia că înşelăciunile privind investiţiile online presupun promovarea unor câştiguri rapide.
Comisar şef Cătălin Rădulescu: Mesajele sau anunţurile pot promova investiţii în afaceri, acţiuni la bursa de valori, criptomonede, NFT sau orice alte tipuri de investiţii. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogăţire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, disponibile pentru o perioadă limitată de timp. După furnizarea datelor de contact, persoanele vătămate sunt contactate telefonic de persoane necunoscute care se recomandă specialişti în domeniu. Autorii, după discuţii repetate, reuşesc de obicei să convingă victimele să iniţieze transferul, fiindu-le prezentate în mod fals avantajele şi siguranţa procesului.
O altă modalitate de fraudare des întâlnită este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate şi apoi sustragerea banilor. Cele mai multe plângeri au venit din Târgu Mureş, iar prejudiciul poate ajunge şi la 50.000 euro.
Cercetările în aceste cazuri sunt de lungă durată, iar până acum în Mureş nu a fost prins niciun autor în dosarele înregistrate. Cea mai importantă măsură de prevenire pentru oameni este să se informeze înainte de a da curs cererilor pe care le primesc în mediul online.