În România, s-a observat, pentru prima oară, împerecherea lupilor cu câinii
Prezența acestor animale pune în pericol sănătatea genetică a populației de lupi pentru următoarele decenii, spun autorii unei cercetări de specialitate. Fundația Conservation Carpathia a realizat un studiu de monitorizare genetică a lupilor în perioada 2018 - 2020.
Articol de Radio România Brașov FM, 05 Noiembrie 2023, 13:07
În România, s-a observat, pentru prima oară, împerecherea lupilor cu câinii. Acest fenomen este favorizat de câinii hoinari care au apărut în habitatul lupilor.
Prezența acestor animale pune în pericol sănătatea genetică a populației de lupi pentru următoarele decenii, spun autorii unei cercetări de specialitate. Fundația Conservation Carpathia a realizat un studiu de monitorizare genetică a lupilor în perioada 2018 - 2020. Victoria Donos este directorul de comunicare al fundației.
Victoria Donos: Este important să monitorizăm, pentru că, astfel, se pot lua decizii despre managementul acestei specii, managementul conflictelor cu fermierii; trebuie să recunoaștem că există și conflicte cu fermierii, dar toate deciziile trebuie să fie luate pe baza unor date științifice. Este foarte important să studiem populația de lupi printr-un program de monitorizare genetică, un program pe termen lung, deoarece putem să clarificăm foarte multe necunoscute despre această populație de lupi, despre caracteristicile ei, despre specificul ei.
Potrivit acestor specialiști, în Carpații Meridionali, într-o zonă pilot de 1.400 de km² au fost observați 47 de lupi și un hibrid între lup și câine, împărțiți în șase haite. Hibridizarea este un fenomen întâlnit și în alte părți ale Europei, mai spun cercetătorii, după cum a transmis Radio România Brașov FM.