În România nu poate staţiona armament nuclear
Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar, fost ministru al apărării: pe teritoriul României nu poate staţiona armament nuclear. Condiţie prevăzută la aderarea NATO.
18 August 2016, 19:40
Pe teritoriul României, nu pot staţiona permanent nici trupe, nici armament nuclear al NATO, acest lucru fiind stipualt clar în acordul pe care ţara noastră l-a semnat atunci când a aderat la Alianţa Nord-Atlantică, atrage atenţia europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării. El a explicat pentru RRA că mutarea focoaselor nucleare din Turcia la Deveselu nu ar fi posibilă nici tehnic, întrucât nu dispunem de un aeroport special amenajat de unde să decoleze avioane cu armament nuclear la bord.
Ioan Mircea Paşcu: Atunci când România şi celelalte ţări noi membre ale NATO au fost primite în Alianţă a existat un angajament cât se poate de clar că pe teritoriul acestor state nu vor fi staţionate arme nucleare şi nu se vor crea baze permanente. Şi iată că acest angajament este respectat, întrucât trupele care au venit aici după evenimentele din Crimeea ca să consolideze acest flanc al Alianţei sunt trimise aici prin rotaţie. A doua chestiune este că armamentul nuclear aflat în Turcia este sub forma unor bombe de aviaţie, care nu pot fi transportate la ţintă decât cu avioane. România nu dispune în momentul de faţă în nici un punct pe teritoriul ei de instalaţii amenajate pentru păstrarea de armament nuclear.
Realizator: Autorităţile de la Bucureşti au respins categoric, astăzi, afirmaţiile publicate de site-ul de ştiri Euractiv, potrivit cărora 20 de focoase nucleare ar urma să fie aduse de la baza militară Incirlik din Turcia în România, la Deveselu, ca urmare a deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Ankara.