În România, la fiecare 30 de ore, un copil cade în mâinile traficanţilor de persoane
În România, la fiecare 30 de ore, un copil cade în mâinile traficanţilor de persoane, cu sprijinul sau cu ştirea familiei şi a comunităţii.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iunie 2024, 19:58
În România, la fiecare 30 de ore, un copil cade în mâinile traficanţilor de persoane, cu sprijinul sau cu ştirea familiei şi a comunităţii - susţine organizaţia "Justice and Care" România. Datele oficiale arată că, în ultimii cinci ani, peste 1.500 de copii au devenit victime ale traficanţilor de persoane. 90% dintre ei sunt fete din mediul rural, cu vârste de 14-15 ani, şi provin din familii cu un nivel de trai scăzut, dar nu în sărăcie extremă.
Este surprinzător - spun cei implicaţi în combaterea fenomenului - că atât familia, cât şi comunitatea şi autorităţile locale văd ca un lucru normal câştigarea de bani de pe urma exploatării sexuale. Directoarea organizaţiei, Mădălina Turza, spune că este nevoie de o mai mare implicare atât a societăţii civile, cât şi a autorităţilor pentru a găsi soluţii care să combată traficul de copii, în condiţiile în care prevenţia nu este suficientă.
Mădălina Turza: ”Din discuţiile lungi pe care le-am avut cu cercetătorii care au mers pe teren, pentru că nu îmi venea să cred, avem acea comunitate în care te duci şi stai de vorbă cu oameni, inclusiv cu părinţii, inclusiv cu mamaia de la poartă, cu poliţistul local din comunitate, care sunt perfect în regulă cu situaţia asta. Familia copilului acceptă, dar într-o formă de amoralitate; nu li se pare ceva grav. "Da, mamă, se duce şi ea la Bucureşti, mai vine peste o săptămână, peste două, mai plăteşte ceva în casă..." Nu este văzut ca ceva negativ. Este absenţa unei busole la nivelul familiei, deci o normalizare a devianţei.”
Organizaţia internaţională "Justice and Care" colaborează cu aproximativ 150 de organizaţii neguvernamentale din întreaga lume şi luptă împotriva traficului de persoane, ajută victimele acestuia şi sprijină politicile publice în domeniu - notează reporterul RRA Ancuţa Cocoroveanu./editor Florin Lepadatu/