În România doar una din cinci locuinţe este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deşi poliţa este, teoretic, obligatorie
În ţara noastră, doar una din cinci locuinţe este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deşi poliţa este, teoretic, obligatorie.
02 Noiembrie 2023, 14:04
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 noiembrie, ora 13:08:14) - "Radiojurnal" - Realizator: Nicoleta Turcu - Reporter: Mihai Bădescu
Realizator: În ţara noastră, doar una din cinci locuinţe este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deşi poliţa este, teoretic, obligatorie. Asigurarea PAD acoperă daunele produse din cauza naturale - adică inundaţii, alunecări de teren şi cutremure. Din această lună au intrat în vigoare mai multe modificări legislative, astfel încât această asigurare nu va mai putea fi ocolită. De asemenea, şi preţul a crescut cu 30% - de la 100 la 130 de lei. În judeţul Mehedinţi, oamenii spun că le este greu - trăind din ajutorul social, sau din veniturile modeste de la ţară, să îşi asigure locuinţa. Anul acesta judeţul a fost afectat în mai multe rânduri de inundaţii, dar şi de cutremurele repetate cu epicentrul în judeţul Gorj. Mihai Bădescu.
Reporter: Deși au fost afectați de inundații sătenii din comuna Braniște, nu și-au asigurat locuința, cei mai mulți din rațiuni financiare.
-: Mi-a intrat apa peste tot, în beci, în bucătărie, inclusiv grădina a pus-o la pământ. Ce a fost în beci s-a dus tot.
Reporter: Doamnă, dar asigurare de locuință aveți?
-: N-avem. E o problemă de venituri, că pentru o asigurare când vrei o faci.
-: Încercăm să o facem, că vedem prin ce am trecut.
Reporter: Cât de afectați ați fost de ape?
-: Am fost.
Reporter: Dar, asigurare la casă aveți, că e obligatorie?
-: O fi. Dar, cine are asigurare la casă? Să se scumpească! Ce mi-e 30 de lei în plus, ce mi-e în minus, tot acolo ajungem. Pentru veniturile care sunt în România, toate sunt scumpe în ziua de astăzi.
-: Venituri foarte mici, pentru că nu avem unde să lucrăm.
Reporter: Prețul asigurării obligatorii este mai mare, cu 30%, dar cum locuitorii satelor sunt reticenți, situația nu se va schimba. Constantin Văduva, agent de asigurări: Nici 2% nu sunt asigurați, pentru că nu sunt venituri. Toată lumea aici muncește în agricultură, ce câștigă azi îi cheltuie mâine. Foarte mulți la ajutorul social că n-au posibilități, de aia nici nu fac asigurări.
Reporter: Ion Marin, primar: În majoritatea cazurilor aceste asigurări nu le fac, fie din lipsă de resurse financiare, fie din neștiință, de neînțelegerea fenomenului respectiv, iar atunci când se întâmplă necazul dau din colț în colț și nu știu la ce să apeleze.
Reporter: La pachet cu această majorare de preț vine și obligația ca imobilele să nu mai poată fi înscrise în cartea funciară dacă nu au asigurare obligatorie.