În România "democraţia bate pasul pe loc"
Noul raport de ţară al Freedom House arată că România a rămas pe loc, anul trecut, la multe capitole.
Articol de Ionuţ Dragu, 01 Iulie 2009, 18:39
Raportul de ţară al organizaţiei nonguvernamentale Freedom House începe prin a semnala blocajul în comunicarea politică dintre fostul premier Călin Popescu Tăriceanu si Preşedintele României Traian Basescu, încă din 2005.
2008, se arată în raport, a fost un an al schimbărilor, mai ales al sistemului de alegeri, care după 18 ani a reusit să consolideze clasa politică românească, la 5 partide. Acest capitol fiind singurul la care România primeşte o notă bună din partea Freedom House. De asemenea, investitiile de anul trecut au contribuit semnificativ la creşterea economiei Româneşti cu mai mult de 5 %.
Din cauza lipsei de evoluţie în procesul de formulare a politicilor de guvernare, sistemul de guvernare românesc, din acest moment, stagnează la nivelul de anul trecut.
Aceeasi situaţie, de stagnare, se regăseşte şi în dreptul capitolelor judiciar, al libertatii presei dar şi al corupţiei.
În dreptul libertăţii presei, principalul factor care a contribuit la menţinerea aceluiaşi calificativ, a fost cauzat de interesele ascunse ale mediului de afaceri, dar şi a încercării nereuşite a unor membrii din parlamentul româniei să cenzureze conţinutul media. "Acestea au impiedicat dezvoltarea liberă a presei pentru încă un an", se precizează în ultimul raport de ţară Freedom House.
Singurul punct la care România a primit notă proastă este cel al societăţii civile. Intimidarea instituţiilor nonguvernamentale şi legislaţia îndreptată "împotriva dezvoltării societăţii civile" a determinat organizaţia să depuncteze România la acest capitol.
Raportul Freedom House include în premieră şi evaluarea ultimei ţări apărute pe harta Europei: Kosovo, stat pe care România nu-l recunoaşte. Kosovo este unul dintre puţinele exemple de ţări „care au evoluat” faţă de anul precedent. În rest, din cele 29 de state foste comuniste din Europa şi Eurasia incluse în raport, 18 au înregistrat regrese în domeniul reformelor democratice.