În România au fost montate primele două brățări electronice de supraveghere
În România au fost montate primele două brățări electronice de supraveghere unor bărbați care și-au agresat partenerele de viață.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Octombrie 2022, 14:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În România au fost montate primele două brățări electronice de supraveghere unor bărbați care și-au agresat partenerele de viață.
Este prima etapă a acestui proces de monitorizare a persoanelor agresive.
Pentru început vizează județele Iaşi, Mureș, Vrancea și municipiul București, urmând ca peste trei ani să fie implementat în toată țara.
Practic, brățara emite semnale sonore când agresorul se apropie prea mult de victimă, iar alerta se transmite și la serviciul 112.
Una din brățări a fost montată la București, iar cealaltă la Mureș, de unde relatează corespondenta RRA, Marcela German: ”Polițiștii Secției rurale Târnăveni au fost sesizați prin apel la 112 că pe raza satului Idiciu, comuna Bahnea, ar avea loc un scandal în familie. La fața locului au constatat că o femeie de 35 de ani, care prezenta urme de violență, ar fi fost agresată de către concubin. Bărbatul de 29 de ani a fost condus la sediul poliției pentru verificări și luarea măsurilor legale. A fost emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului și a fost montat primul dispozitiv de supraveghere electronică din județul Mureș. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie. Monitorizarea se realizează automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, în raport de anumite reguli: identitatea persoanei supravegheate și a persoanei protejate care poartă dispozitivele electronice este cunoscută doar de organul de supraveghere. Dispozitivul avertizează cu privire la apropiere, părăsirea neautorizată a imobilului, depășirea neautorizată a unui perimetru stabilit, intrarea neautorizată într-un perimetru stabilit. ”
Violenţa domestică este o problemă serioasă şi în creştere în România.
Datele poliţiei arată că în primele 8 luni ale anului au fost reclamate aproape 37.000 de astfel de agresiuni.
Numărul real ar putea fi însă mai mare, în condiţiile în care multe din fapte nu sunt reclamate.