În România, aproximativ 3,5 milioane de locuinţe, în principal în mediul rural, folosesc lemne pentru a se încălzi
În România, aproximativ 3,5 milioane de locuinţe, în principal în mediul rural, folosesc lemne pentru a se încălzi.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Octombrie 2023, 10:18
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În România, aproximativ 3,5 milioane de locuinţe, în principal în mediul rural, folosesc lemne pentru a se încălzi. În judeţul Botoşani, Direcţia Silvică achiziţionează, în premieră, lemne de foc din alte judeţe ale ţării, pentru a face faţă cererilor venite din partea populaţiei încă din vară. Lemnele vin din Bacău şi Neamţ, iar preţul de desfacere este cu peste 40% mai mic faţă de cel practicat de magazinele de bricolaj.
Aflăm mai multe din relatarea corespondentei RRA, Gina Poenaru: ”Dacă în anii anteriori vindea 60.000 m³ de lemne, Direcția Silvică Botoșani a vândut deja în acest an aproximativ 50.000 m³ de lemne. O explicație pentru cererea crescută ar fi migrația populației în localitățile rurale din vecinătatea orașelor și utilizarea tot mai frecventă a centralelor termice pe lemne.
Inginer Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani: ”La această dată avem stocuri de material lemnos distribuite la toate ocoalele silvice, avem resursă, dar într-adevăr, solicitarea de material lemnos, cel puțin în acest an, a fost mai mare. Mai mult decât atât, față de anii trecuți am constatat că perioada de aprovizionare s-a schimbat un pic, dacă în anii trecuți apropierea începea undeva în luna septembrie, spre final de an, acum a fost o aprovizionare destul de puternică și pe timpul verii. ”
Pentru a preveni eventualele disfuncționalități privind aprovizionarea cu material lemnos, directorul Direcției Silvice, cu aprobarea Regiei Autonome a Pădurilor a inițiat un experiment.
Marius Havriș: ”Avem un program să aducem undeva la 3.000 m³ de material lemnos de la direcțiile silvice vecine, respectiv Neamț și Bacău, să le distribuim în cadrul județului Botoșani. Scopul nostru este să facem treptat pe măsură ce valorificăm, ce aducem să aducem altceva. Până la această dată avem adus și aproximativ 400 m³, din care peste 200 sunt deja valorificați. ”
Prețul lemnului vândut de Direcția Silvică populației pentru încălzirea locuințelor a rămas la același nivel ca în anul precedent, adică la jumătate față de prețul cerut de magazinele de bricolaj.
Marius Havriș: ”Încercăm să aducem material lemnos de la celelalte direcții silvice fără să punem costuri suplimentare. Problema este că, da, și Bacău și Neamț sunt destul de departe, iar transportul materialului lemnos până aici reprezintã o cheltuialã.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/