În România a fost declarată epidemie de gripă
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în ultima săptămână numărul îmbolnăvirilor a fost dublu faţă de nivelul aşteptat.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Februarie 2020, 08:23
În România a fost declarată epidemie de gripă.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în ultima săptămână numărul îmbolnăvirilor a fost dublu faţă de nivelul aşteptat.
Numărul de cazuri s-a dublat şi faţă de săptămâna precedentă, iar rata de confirmare a virusului gripal a fost de peste 60% la cazurile testate.
Între timp, numărul celor care au murit din cauza gripei la nivel naţional a ajuns la 18.
Într-un interviu acordat RRA, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a precizat că trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare, dar acest lucru nu este unul neaşteptat, având în vedere că foarte mulţi oameni nu s-au vaccinat.
Adriana Pistol: "Populaţia trebuie să ştie că în fiecare sezon de iarnă există gripă.
Ea evolueză la intensităţi diferite în fiecare sezon.
Ceea ce trebuie să facem ca să ne ferim de gripă, bineînţeles că vorbim aici de vaccinare şi încă mai este indicată - cei care s-au vaccinat mai din timp beneficiază de o protecţie în acest moment.
Dar, nu în ultimul rând, toate măsurile obişnuite pe care le spunem în fiecare sezon şi anume, dacă suntem răciţi să evităm contactul cu ceilalţi ca să nu le transmitem boala, e bine să stăm acasă, să nu ducem copiii bolnavi la şcoală, să ne spălăm pe mânuţe.
Eticheta tusei: batistă de unică folosinţă şi o hrană şi un stil de viaţă adecvat."
"În cazul unităţilor sanitare există reguli speciale în această perioadă?"
Adriana Pistol: "Da.
Noi am recomandat tuturor unităţilor sanitare să instituie limitarea vizitatorilor, mai ales în secţiile cu risc, iar aceştia să fie echipaţi cu echipament de protecţie."