În mai multe spitale plata salariilor ar putea întârzia
Sute de angajaţi din spitalele care nu au fost preluate de autorităţile locale riscă să îşi primească salariile cu întârziere, după ce au fost deja reduse.
Articol de Marilena Frâncu, 11 August 2010, 16:37
Peste 700 de angajaţi din spitalele care nu au fost preluate de autorităţile locale riscă să îşi primească luna aceasta salariile cu întârziere, dupã ce au fost reduse deja cu un sfert.
Există un număr de nouă unităţi sanitare care nu au fost preluate încă de autorităţile locale din şase judeţe, respectiv Vrancea, Vâlcea, Olt, Caraş-Severin, Arad şi Vaslui.
Dintre acestea, patru sunt spitale judeţene de urgenţă. Este vorba de cele din Slatina, Vaslui, Râmnicu Vâlcea şi Focşani.
La aceste nouă spitale nepreluate există riscul ca plata salariilor pentru un număr de aproximativ 740 de angajaţi să fie întârziată luna aceasta.
Oana Grigore, director de comunicare din Ministerul Sănătăţii, dă asigurări că este vorba de o întârziere de doar două, trei zile.
Nu toţi salariaţii din aceste spitale sunt afectaţi, ci doar angajaţii din unităţile de primiri-urgenţe, medicii rezidenţi şi cei din unele cabinete care funcţionează în aceste spitale, persoana care primea banii până acum de la minister.
Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a explicat că este în legătură zilnică cu autorităţile locale în cazul celor nouă spitale, pentru a soluţiona şi a urgenta problema preluării acestor unităţi.
Temerile privind datoriile statului către spitale, "neîntemeiate"
Ministrul Sănătăţii a adăugat că temerile autorităţilor în ceea ce priveşte datoriile acumulate de spitale sunt neîntemeiate, deoarece guvernul şi-a asumat plata acestor datorii prin lege, iar la această oră se caută soluţii, împreună cu Ministerul Finanţelor, pentru plata datoriilor până la 30 iunie 2010.
Este vorba de nouă spitale cu datorii foarte mari, pentru care se pare că este nevoie de o rectificare bugetară, însă ele nu sunt singura problemă din sistem.
Corespondenţii Radio România au semnalat existenţa şi a altor spitale care se confruntă cu lipsa fondurilor, existând pericolul închiderii, cum este cazul Spitalului Judeţean din Braşovm, sau riscul de a rămâne fără apă, cum este cazul Spitalului Municipal Medgigia.
Majoritatea spitalelor nu mai au bani pentru medicamente sau aparate medicale.
Casa Naţională a epuizat fondurile pentru compensarea medicamentelor pentru luna iulie.
Ca răspuns, ministrul sănătăţii spune că rectificarea bugetară din luna august va acoperi toate aceste goluri din bugetul sănătăţii, însemnând o sumă aproximativă de 2 miliarde de lei, din care 673 de milioane vor acoperi datoriile spitalelor acumulate până la 31 martie.