În judeţul Vaslui, procentul primăriilor care au implementat programe de colectare selectivă este nesemnificativ
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Vaslui spun că pentru îmbunătăţirea procentului de colectare selectivă, primăriile au datoria să îmbunătăţească infrastructura.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 08 Decembrie 2024, 17:29
În România, se reciclează peste 80% dintre recipientele marcate cu sigla sistemului de garanţie-returnare, dar mai puţin de 40 de procente dintre ambalajele pentru care nu se primesc banii înapoi, arată datele oficiale.
În judeţul Vaslui, de exemplu, procentul primăriilor care au implementat programe de colectare selectivă este nesemnificativ, după cum transmite corespondenta RRA, Alina Darie.
Reporter: În mediul rural sunt cele mai multe probleme. La Coroieşti, de pildă, colectarea selectivă este aproape de zero, iar o mare parte a localnicilor nu reuşesc să îşi achite nici măcar taxa de salubritate, spune primarul Cristian Lungu.
Cristian Lungu: Degeaba îi punem noi taxe pe rol dacă ea nu va fi plătită şi va fi penalizată, pui poprire, poprire nu mai ai ce să pui că trăiesc din ajutorul social din ce în ce mai mult. E complicat. Discuţia este deschisă de acum încolo.
Tot în mediul rural sunt însă şi primari care au reuşit să convingă locuitorii de importanţa colectării selective. Vinderei, Lunca Banului, sau Hoceni sunt doar câteva comune cu rezultate bune. La Hoceni, de pildă, din colectarea selectivă, primarul susţine că primăria reuşeşte să încaseze bani la bugetul local.
Primarul Vasile Ţabără: Invazia din plastic, PET-uri, hârtii, plasticuri, folii, ambalaje din plastic -şi atunci am construit aceste containere din plasă, mari, pe care, noi cu beneficiarii ajutorului social, le golim de câte ori e cazul, ocazie cu care le punem selectiv şi le vindem la o firmă din Bârlad. Banii intră în bugetul comunei.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Vaslui spun că pentru îmbunătăţirea procentului de colectare selectivă, primăriile au datoria să îmbunătăţească infrastructura, să asigure populaţiei condiţii pentru a colecta selectiv deşeurile şi, foarte important, informarea localnicilor cu privire la toate beneficiile colectării selective.