"În fiecare an mor 100 de persoane în accidente rutiere produse de cei care s-au urcat la volan fără permis sau sub influența alcoolului"
„Apel matinal” - Invitat: vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Noiembrie 2022, 11:13
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - „Apel matinal” - Realizatori: Cătălin Cîrnu, Daniela Petrican
Daniela Petrican: România ocupă, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere, lucru demonstrat în aceste zile și de seria curentă de tragedii pe șosele: 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere.
Cătălin Cîrnu: În anul 2019 a fost o inițiativă de modificare a legislației penale, astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis, care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Afirmația a fost rostită ieri, de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, de vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, invitatul de astăzi al „Apelului matinal”. Bună dimineața!
Robert Cazanciuc: Bună dimineața, Radio România, radioul meu preferat!
Cătălin Cîrnu: Mulțumim pentru aprecieri. Veți relua această inițiativă pentru modificarea legii împotriva șoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce și, mai grav, provoacă accidente rutiere mortale?
Robert Cazanciuc: Categoric, o depun în zilele următoare. Puțin mai devreme melodia pe care am ascultat-o vorbea de „just to dream”, un vis. Ca să visezi trebuie să fii în viață. Viața trebuie protejată. Este valoarea fundamentală a unui om. Sunt unii, din păcate, concetățeni de-ai noștri care nu înțeleg acest lucru. Spuneați de șofer. Șofer, potrivit DEX-ului, este o persoană calificată să conducă un autovehicul. Cine se urcă la volan fără permis de conducere, adică fără să aibă calificarea să facă acest lucru, acela nu este un șofer, ci este un potențial criminal și trebuie să știe că dacă se urcă la volan și folosește autovehiculul ca armă pentru a ucide pe altcineva trebuie să ajungă direct la închisoare. E o inițiativă cu o pedeapsă extrem de dură, dar nu cred că există altă cale, din păcate, pentru a opri cumva, să spunem, acest carnagiu de pe șoselele din România. În fiecare an mor 100 de persoane în accidente rutiere produse de cei care s-a urcat la volan fără permis sau sub influența alcoolului. Nu este intenția mea, nu este de a trimite cu orice preț pe cineva la închisoare, ci de a-i face conștienți pe cei care cred că se pot urca la volan fără să aibă niciun fel de consecință, să înțeleagă că acest lucru nu este posibil, pur și simplu. E o inițiativă pentru acești oameni, dar și pentru cei de lângă ei. Pentru cei care merg la o petrecere și văd că prietenul lor se urcă la volan după ce a consumat alcool, trebuie să îi ia cheia, trebuie să-l împiedice să facă acest lucru. Îmi povestea un polițist, la un examen de conducere, când un tânăr de 20 de ani în timpul examenului conducea foarte bine și l-a întrebat „De unde ai învățat atât de repede?”, „Păi eu conduc de un an de zile”. Păi, acel tânăr, timp de un an de zile, a condus o mașină a cuiva, a avut cheile de la cineva, că nu a găsit-o pur simplu în buzunar. Deci, toţi cei care văd asemenea situații, sunt în asemenea situații trebuie să-i împiedice pe semenii noștri să se urce la volan dacă nu au acest drept. Din păcate, inițiativa a fost respinsă anul trecut.
Daniela Petrican: Dar de ce? Care a fost motivul?
Robert Cazanciuc: Să spunem că a fost o majoritate parlamentară care nu a înțeles că scopul codului penal este de a proteja viața și integritatea unor persoane. A mai fost și un raport al Comisei Juridice din Camera Deputaților, după ce legea trecuse de Senat, care a consemnat ceva greu de înțeles. Filozofia codului penal nu permite acest lucru, pentru că am știrbi independența judecătorului în a decide în mod concret dacă suspendă sau nu pedeapsa pentru altcineva. Da, judecătorul trebuie să decidă limitele pe care le stabilește legea. Legea o face Parlamentul. Parlamentul este format din oameni trimiși acolo de poporul român. De câțiva ani de zile, poporul român este indignat pur și simplu și presa a reflectat acest lucru de suspendarea unor pedepse pentru oamenii care și-a ucis semenii pe șosele din România atunci când s-au urcat la volan băuți sau fără permis de conducere.
Daniela Petrican: Și cum veți proceda acum? Credeți că de data aceasta îi veți putea convinge pe colegii dumneavoastră parlamentari? Sunteți optimist?
Robert Cazanciuc: De data aceasta este o altă majoritate parlamentară. Sunt, știți cum, e și greu să vorbești de optimism când aproape în fiecare zi moare câte o persoană, dar cred că nu există o altă cale. Sigur, e un proces educațional extrem de îndelungat. Sigur că nu această lege o să-i împiedice pe toţi cei care să se urce la volan băuţi sau fără permis s-o facă, dar eu cred că duritatea unei asemenea măsuri în acest moment poate îi face, cum spuneam, pe unii să se gândească de două ori dacă trebuie să se urce la volan neapărat, atunci când nu au permis de conducere sau după ce au băut alcool.
Cătălin Cîrnu: Această inițiativă legislativă de modificare a legislației penale cuprinde și alte prevederi?
Robert Cazanciuc: Iniţiativa vizează modificarea Codului Penal, a unui articol din Codul Penal, care spune că în situația uciderii din culpă săvârșită de către o persoană care s-a urcat la volan fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice, să nu mai poată fi posibilă pronunțarea, suspendarea executării pedepsei, cum spuneam, tratat nu ca pe o ucidere din culpă, cum se întâmplă când cineva, un șofer aflat la volan în situații complicate ia o decizie care conduce, din păcate, la pierderi de vieţi. Nu, trebuie tratată ca pe un omor cu o intenție indirectă, sigur, dar conștient cumva. Cel care se urcă la volan fără permis și este major de cele mai multe ori înțelege, atunci când nu are abilitățile pentru a conduce o mașină în traficul din România sau de oriunde, pot să fie și de asemenea consecințe, poți să lovești pe cineva și acea lovitură poate să fie, din păcate, de multe ori mortală.
Cătălin Cîrnu: Spuneați ceva mai devreme că ați mai stat de vorbă inclusiv cu polițiști. În ziua de astăzi, din câte cunoașteți dumneavoastră, cei care se urcă în automobil cu un șofer băut și cunosc acest amănunt, sunt pasibili de pedepse? Sau ne dați un exemplu? Da, ies patru oameni de la un restaurant, toți sunt băuți, șoferul urcă și ceilalți nu reacționează. Ei vor plăti sau vor răspunde?
Robert Cazanciuc: Sunt posibile pedepse în condițiile în care cumva, cum spuneam, îl determină pe cel care se urcă la volan băut fiind să facă acest lucru sau fără permis, ei știind că nu are permis sau că a băut peste măsură. Există situații în care cei care fac acest lucru pot să răspundă. Dar sunt situații în care răspunderea este evident morală pentru cei care acceptă să lase pe mâna unui tânăr, spre exemplu, o mașină, știind foarte clar că nu are abilitățile să facă acest lucru, n-are calificarea, n-are dreptul să facă acest lucru. Da, sunt persoane mature, care spun: păi, el știe să conducă mașina, nu are niciun fel de probleme. Nu, nu știe să conducă mașina, atât timp cât nu are o licență care să spună acest lucru, care să consemneze acest lucru. Și eu cred, din păcate, e și o ușurință a multora dintre compatrioții noștri de a trata legea. Mi se pare de foarte multe ori că putem încălca legea fără să se întâmple nimic și, dacă oamenii văd în jurul lor, văd în presă cazuri care revoltă pur și simplu, în care cei care s-au urcat la volan fără să aibă acest drept, au rănit pe cineva sau ucis pe cineva, nu pățesc mai nimic, cred că acest lucru este posibil. Nu, acest lucru nu este posibil și trebuie să spunem foarte dur aceste lucruri. Cei care se urcă la la volan fără să aibă permis nu vor fi tratați ca șoferi, ci și vor fi tratați ca potențiali criminali.
Cătălin Cîrnu: Da, cine greșește, plătește. Mulțumim, așteptăm valorificarea, să spun așa sau momentul în care va fi votată de parlament și va intra imediat în uz.
Robert Cazanciuc: Mulțumesc.
Cătălin Cîrnu: Mulțumim și noi pentru prezența la "Apelul matinal" de astăzi, Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului României. Pe scurt, tocmai pentru că România ocupă, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere, s-a pornit acest demers de modificare a legislației penale, astfel încât nici un șofer băut, drogat sau fără permis, care a produs un accident mortal, să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea.