În Dolj creşte numărul copiilor abandonaţi
Condiţiile economice grele determină tot mai multe familii din Dolj să îşi abandoneze copii în ţară pentru a pleca la muncă în străinătate.
13 Iulie 2010, 19:07
Potrivit Direcţiei de Protecţie a Copilului din judeţul Dolj condiţiile economice precare, lipsa locurilor de muncă şi mai ales sărăcia cu care se confruntă oamenii de la sate determină zeci de familii din judeţ să-şi abandoneze copiii nou născuţi.
Oficialii spun că dacă explozia abandonurilor nu se temperează există pericolul ca personalul să nu mai fie suficient pentru a asigura asistenţa necesară.
Dacă în 2009 trei nou născuţi erau daţi în grija statului, în iulie 2010 zeci de familii au cerut sprijinul autorităţii locale.
În urma acestor apeluri este posibil ca 50 de bebeluşi să fie crescuţi de către infirmiere.
Motivul principal, lipsa locurilor de muncă
Maria Manolache, director în cadrul Direcţiei de Protecţie a Copilului spune că "în situaţia în care familia respectivă şi-a pierdut locul de muncă, este normal să apeleze la sprijinul nostru".
Maria Manolache a adăugat că în această situaţie ar fi nevoie de mai multe centre pentru a putea face faţă creşterii numărului de copii, cauzat în principal de plecarea părinţilor la muncă în străinătate.
O altă problemă pe care o subliniază Maria Manolache este lipsa personalului specializat.
Peste 30 de angajaţi au plecat recent din sistem, din cauza nivelului scăzut de salarizare.
Număr mic de angajaţi la protecţia copilului
Situaţia actuală a bebeluşilor abandonaţi, dar şi standardele obligatorii ale UE, impun o creştere a personalului implicat.
"Noi ar trebui să avem un asistent social, de exemplu, la 25 de copii. În acest moment avem unul la 40 sau unul la 45" a declarat Maria Manolache.
Dacă explozia de abandonuri va continua, Protecţia Copilului Dolj se va afla realmente într-un blocaj din cauza reglementărilor care nu permit creşterea fondurilor sau noile angajări.
Maria Manolache speră ca guvernanţii "să se gândească că aceşti copii au nevoie de sprijin şi dacă se mai gândesc şi la o restructurare la nivelul direcţiilor înseamnă că suntem într-o explozie totală".