În Covasna rata şomajului e peste media ţării
În judeţ salariul mediu brut este între cele mai mici din ţară iar statisticile arată că fiecare angajat din Covasna ar avea patru persoane de întreţinut.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 21 Iunie 2012, 16:53
La nivel naţional rata şomajului este în scădere timidă. Se observă însă în continuare diferenţe majore între regiuni.
Judeţe precum Vaslui, Mehedinţi sau Teleorman au de aproape două ori mai mulţi şomeri ca media pe ţară.
Situaţie similară şi în Covasna unde peste 80% dintre şomeri nici măcar nu sunt indemnizaţi.
În judeţ salariul mediu brut este între cele mai mici din ţară iar statisticile arată că fiecare angajat din Covasna ar avea patru persoane de întreţinut.
Rata şomajului în judeţul Covasna este cu aproape trei procente peste media naţională.
La ora actuală în judeţ sunt înregistraţi oficial aproape 7100 de şomeri iar 80% dintre aceştia nu primesc indemnizaţie de şomaj şi locuiesc în mediul rural.
Şomajul este mai scăzut în rândul femeilor care îşi găsesc mai uşor un loc de muncă în una dintre cele peste 10 fabrici de confecţii din zonă dar bărbaţii, mai ales cei fără studii, aproape că nu mai au nicio speranţă.
Mai mulţi pensionari decât angajaţi
Datele statistice arată că numărul pensionarilor este mai mare decât al persoanelor cu un loc de muncă iar venitul mediu brut este de circa 1100 de lei.
Preşedintele Camerei de comerţ şi industrie Covasna, Herman Roesner prezintă o radiografie asupra stării de fapt.
"Deci vă daţi seama că noi avem angajaţi în judeţ 44.241 aveam în martie. Revin aproape 4,7 oameni de întreţinut pe un salariat. Şi la un câştig salarial mediu net de 1.119 pe martie", spune Herman Roesner.
În încercarea de a reduce rata şomajului Agenţia de Forţă de Muncă a organizat de-a lungul timpului numeroase cursuri de calificare şi recalificare pentru şomeri ba chiar i-a trimis gratuit şi în străinătate, prin proiecte finanţate din fonduri europene.
În momentul de faţă, două grupuri de şomeri, adică 28 de persoane se află în Germania şi Spania, spune directorul executiv al Agenţiei de Forţă de Muncă, Kelemen Tibor.
"Grupa de şomeri din Spania este grupă cu studii superioare şi ei au învăţat management de firmă, marketing pentru piaţa noastră. Ulterior au sudiat limba spaniolă. Dorim să vină cu idei de afaceri acasă. Dorim ca prin implicarea lor ei să-şi creeze propriul loc de muncă şi ulterior să multiplice pentru alţi angajaţi", a declarat Kelemen Tibor.
Conducerea Agenţiei judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă a judeţului Covasna estimează că numărul şomerilor va creşte în această vară deoarece o parte dintre elevii care termină liceul nu-şi vor găsi prea curând un loc de muncă, deoarece nu au experienţa şi nici pregătirea necesară.