În Banat va fi comemorată deportarea germanilor, de acum 80 de ani, în fosta URSS
În luna ianuarie 1945, peste 70.000 de etnici germani din România au fost deportaţi în Uniunea Sovietică. În întreg Banatul de Munte mai sunt în viaţă şase urmaşi ai foştilor deportaţi, dintre care patru în Reşiţa.
Articol de Radio Reşiţa, 21 Ianuarie 2025, 17:45
Manifestările comemorative dedicate celor 80 de ani de la începutul deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică și 75 de ani de la întoarcerea ultimilor deportați vor fi marcaţi în Banat în perioada 24 - 26 ianuarie 2025.
Primele manifestări au început peste hotare în data de 18 ianuarie la Ulm în Germania cu simpozionul „Sondarea celor negrăite. Deportarea în artă“, moderat de dr. Heinke Fabritius - referent cultural pentru Transilvania, spațiul Carpatin, Basarabia și Dobrogea de pe lângă Muzeul Transilvănean din Gundelsheim am Neckar.
Evenimentul a fost organizat în colaborare de Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Șvabilor Bănățeni din Germania, referentul cultural pentru Spațiul Dunărean din cadrul Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, precum și referentul cultural pentru Transilvania, Spațiul Carpatin, Basarabia și Dobrogea, de pe lângă Muzeul Transilvănean din Gundelsheim am Neckar.
Din Banat, la eveniment a fost prezent președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Erwin Josef Ţigla.
În luna ianuarie 1945, peste 70.000 de etnici germani din România au fost deportaţi în Uniunea Sovietică.
Potrivit unor estimări se crede că în cei patru ani, cât a durat calvarul, 10 la sută dintre cei reţinuţi în lagărele de muncă şi-ar fi pierdut viaţa.
În întreg Banatul de Munte mai sunt în viaţă şase urmaşi ai foştilor deportaţi, dintre care patru în Reşiţa.