În audiovizual, campania electorală s-a încheiat
În ţară, românii pot vota doar mâine, între orele 7:00 şi 21:00, iar în premieră, diaspora are la dispoziţie trei zile pentru a-şi alege preşedintele.
Articol de Cătălin Purcaru, 09 Noiembrie 2019, 08:00
La această oră, s-a încheiat în audiovizual campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. În cursă s-au înscris 14 candidaţi. În ţară, românii pot vota doar mâine, între orele 7:00 şi 21:00, iar în premieră, diaspora are la dispoziţie trei zile pentru a-şi alege preşedintele. Scrutinul pentru diaspora a început deja, primele secţii fiind deschise în noaptea de joi spre vineri, în Noua Zeelandă.
Este interzisă difuzarea mesajelor electorale în format audiovizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private, precum și prin intermediul unor vehicule special amenajate. Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție și se sancționează potrivit legii.
Totodată, campania electorală încetează la posturile de radio și televiziune. Președintele și membrii fiecărei secții de votare trebuie să fie prezenți astăzi, la ora 18:00, la sediul unde se va desfășura votul pentru a lua toate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Potrivit legislației, președintele secției de votare va dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din sediul unde se va desfășura votul.
Pentru scrutinul din 10 noiembrie sunt organizate 18.748 de secții de votare în țară și 835 în străinătate. La secțiile organizate în țară, cetățenii români cu drept de vot își pot exprima opțiunea electorală duminică, între orele 7:00 și 21:00, în baza unui act de identitate valabil. Votarea se poate prelungi până la ora 23:59, dacă la momentul închiderii urnelor se află alegători la secția de votare sau la rând, în afara sediului secției. Alegătorii votează la secția unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința. Informații privind secția de votare sunt disponibile online, la adresa registrulelectoral.ro.
Alegătorii care se află în altă localitate vor putea să-și exprime opțiunea electorală la orice secție. Persoanele netransportabile din motive medicale pot solicita urna specială, însă trebuie să depună astăzi o cerere scrisă, însoțită de acte oficiale, care să dovedească afecțiunea de care suferă. În baza solicitării, președintele secției va putea dispune ca în ziua votării o echipă formată din cel puțin doi membri ai Biroului Electoral să se deplaseze cu urna specială, ștampila cu mențiunea votat și buletinul de vot la locul unde se află alegătorul pentru a efectua votarea. Urna specială se folosește doar la secțiile de votare organizate în țară.